Jakub Forgács Samospráva

Dávku si musia odpracovať: Do práce v meste sa zapoja prvé desiatky Bystričanov

Novela zákona hovorí jasne. Poberatelia dávok v hmotnej núdzi si musia sumu 61,60 eur odpracovať, presnejšie to znamená 32 hodín mesačne v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych aktivít. Ako sa táto zmena dotkne Banskobystričanov?

Ilustračný obrázok k článku Dávku si musia odpracovať: Do práce v meste sa zapoja prvé desiatky Bystričanov
Zdroj: TASR

„Banskobystričania si dávky v hmotnej núdzi podľa paragrafu 10 Zákona o pomoci v hmotnej núdzi budú odpracovávať formou menších obecných služieb,“ informoval Peter Suchý, vedúci Oddelenia odpadového hospodárstva a verejných priestranstiev mesta Banská Bystrica.

Dávky si odpracuje prvých 52 ľudí

Ako ďalej pokračoval, práce začnú prebiehať postupne, podľa bydliska poberateľov dávok. „Začne sa na verejných priestranstvách v centre mesta a v zariadeniach, v ktorých je zriaďovateľ mesto,“ spomenul

„Banskobystričania si dávky v hmotnej núdzi začnú odpracovávať od 1. augusta v počte 52 ľudí,“ povedal Suchý, podľa ktorého počet nie je pevne stanovený, bude sa meniť podľa potreby a v závislosti od počtu koordinátorov. Pri práci budú podľa jeho slov používať budú osobné ochranné pracovné prostriedky (reflexnú vestu, rukavice a pod.) a pracovné náradie (metla, hrable, lopata, krompáč a pod.), ktoré zabezpečí Úrád práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Banskej Bystrici.

Mesto dlhodobo spolupracuje s uchádzačmi

„Zabezpečovanie menších obecných služieb formou paragrafu 10 Zákona o pomoci v hmotnej núdzi nie je jediná forma, ktorou sú tieto činnosti v meste zabezpečované. Mesto Banská Bystrica dlhodobo spolupracuje s banskobystrickým ÚPSVaR,“ uviedol Suchý. Ako doplnil, v zmysle citovaného zákona na paragraf 12 vykonávalo v zariadeniach, kde je zriaďovateľ mesto, do 30. júna menšie obecné služby 50 uchádzačov o zamestnanie.

„V zmysle paragrafu 52 Zákona o zamestnanosti má mesto s ÚPSVaR v Banskej Bystrici uzatvorenú dohodu na 120 uchádzačov o zamestnanie, ktorí taktiež vykonávajú menšie obecné služby,“ povedal Suchý a dodal, že mesto v týchto dňoch rokuje s banskobystrickým ÚPSVaR o vytvorení ďalších miest v zmysle citovaného zákona.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM