Jakub Forgács Rôzne

Darujte, vymeňte a vezmite si, čo chcete: Navštívte banskobystrickú Zónu bez peňazí

Už túto sobotu od 12:00 sa v priestoroch foyer Stredoslovenskej galérie v Bethlenovom dome uskutoční jarná Zóna bez peňazí Slovensko. Toto podujatie prebieha vďaka spolupráci komunitného projektu Projekt Života a banskobystrickej Záhrady - Centra nezávislej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Darujte, vymeňte a vezmite si, čo chcete: Navštívte banskobystrickú Zónu bez peňazí
Zdroj: TASR

Ako to celé funguje…

Princíp je jednoduchý. Ak máte doma niečo nepotrebné, tak to prineste. Priniesť môžete čokoľvek, či už knihy, oblečenie, CD-čká, platne, hudobné nástroje, hračky, šperky. V Zóne bez peňazí to môžete darovať alebo vymeniť. V tejto zóne sa neplatí peniazmi. Predmet koluje medzi ľuďmi, až sa dostane k niekomu, koho osloví.

  1. vec, ktorú chcete darovať, prinesiete a necháte ju v zóne
  2. keď nájdete vec, ktorá sa vám páči, vezmete si ju, keď nie, vyberiete si niečo nabudúce (vziať vec si môžete aj bez toho, aby ste niečo doniesli, je to na vás)
  3. pokiaľ si vaša vec nenájde nového majiteľa, môžete ju tam nechať alebo si ju zobrať späť domov)
  4. bolo by veľmi milé, ak sa aj zastavíte a možno spoznáte budúceho majiteľa vašej veci :)

Čaká na vás bohatý sprievodný program

Celým podujatím vás budú sprevádzať hudobné skupiny Buchajtramka a Babyluzaru. Okrem toho pre vás organizátori podujatia pripravili viacero zaujímavých prednášok a prezentácií rôznych občianskych združení.

Budete si môcť vypočuť prednášku o alternatívnom regionálnom platobnom obežive, ktoré si budete môcť aj sami vyskúšať. Iniciatíva Zrnko – Strom života vám priblíži tému komunitného pestovania a mestského záhradníctva. Nakoniec vás čaká cestopisná prednáška Ekvádor.

Z občianskych združení sa na podujatí predstaví EnviroFuture, zamerané na aktivity v oblasti ekológie a recyklácie v našom regióne. Odprezentuje sa tu aj združenie Periférne centrá, ktorého sa zaoberá prinášaním kultúry na mieste, kde kultúrne a ekonomické centrá nedosiahnu. Občianske združenie Centrum Dobroboľníctva vám priblíži svoje aktivity v Banskej Bystrici a okolí.

Viac sa dočítate vo facebookovej udalosti tohoto podujatia.

Foto: ilustračné

Zóna bez peňazí
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM