Jakub Forgács Správy

Dankova práca opäť na pretrase. Učitelia z UMB sa podpísali pod protestné vyhlásenie

Nespokojní pedagógovia a doktorandi z bystrickej univerzity sa rozhodli konať. Spísali protestné vyhlásenie a na škole rozbehli podpisovú akciu.

Ilustračný obrázok k článku Dankova práca opäť na pretrase. Učitelia z UMB sa podpísali pod protestné vyhlásenie
Zdroj: TASR

Vyše stovka pedagógov a doktorandov z Univerzity Mateja Bela (UMB) sa podpísala pod protestné vyhlásenie, ktorým odsúdili neetické praktiky. Do redakcie nám ho zaslal Martin Djovčoš z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty UMB. Prečítajte si jeho plné znenie:

"My dolupodpísaní pedagógovia a pedagogičky, doktorandi a doktorandky Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa týmto dištancujeme od akýchkoľvek pochybných praktík, ktoré prehlbujú nedôveru verejnosti voči slovenskému vysokému školstvu vrátane utajovania záverečných kvalifikačných prác, čo považujeme za odsúdeniahodný a nebezpečný precedens. Zároveň vyjadrujeme podporu všetkým kolegom a kolegyniam na našej univerzite, ktorí sa svojou poctivou vedeckou a pedagogickou prácou denne usilujú o zlepšovanie mena nielen univerzity, ale aj celého vysokoškolského vzdelávania a výskumu.

Odmietame preto všetky neetické praktiky na akademickej pôde a zároveň apelujeme na verejnosť, aby neuplatňovala kolektívnu vinu za prípadné prehrešky voči akademickej čestnosti, ktoré boli v deväťdesiatych rokoch minulého storočia rozšírené nielen na našej univerzite, a výraznou mierou prispeli k devalvácii vysokoškolského vzdelania, s dôsledkami ktorej sa vyrovnávame dodnes. Zároveň chceme vyjadriť podporu našim absolventom a absolventkám, ktorí svoje štúdium absolvovali v súlade s akademickými zásadami a sú naň právom hrdí. Utajovanie kvalifikačných prác rozhodne neprispieva k pozitívnemu obrazu slovenského vysokého školstva, a preto žiadame najvyšších ústavných činiteľov, aby sa k výsledkom svojho vzdelania prihlásili a neprispievali k zhoršovaniu už tak dosť napätej a nepriaznivej situácie."

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM