Aktualizované Správy

Danko nebude čeliť odvolávaniu. Nicholsonová vyzvala rektora UMB na odstúpenie

Koalícia nezahlasovala za program mimoriadneho pléna a neumožnila tak rokovať o návrhu na odvolanie Andreja Danka (SNS) najmä pre kauzu jeho rigoróznej práce. Opozícia sa nevzdáva a schôdzu bude svojimi podpismi iniciovať opäť.

Ilustračný obrázok k článku Danko nebude čeliť odvolávaniu. Nicholsonová vyzvala rektora UMB na odstúpenie
Zdroj: TASR

Poslanci vládnej koalície sa v pléne zachovali ako zbabelci, ktorí kryjú podvodníka. Na tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v reakcii na to, že koalícia nezahlasovala za program mimoriadneho pléna a neumožnila tak rokovať o návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) najmä pre kauzu jeho rigoróznej práce. Opozícia sa nevzdáva a schôdzu bude svojimi podpismi iniciovať opäť.

Výzva rektorovi UMB

Ďuriš Nicholsonová poukázala aj na žiadosť z 25. septembra 2018, ktorú Danko adresoval Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a žiadal ju o zneprístupnenie svojej práce. V žiadosti písal, že v archíve UMB je práca s menom autora Juraj Danko a že sa domnieva, že by mohla byť jeho. „Prácu by si mal podpisovať sám študent. Ako sa môže stať, že je ako autor podpísaný Juraj Danko? Tak kto písal prácu, ktorú UMB ešte v ten deň utajila?“ pýtala sa podpredsedníčka NR SR s tým, že JUDr. Juraj Danko skutočne existuje a žije v Banskej Bystrici.

Zároveň upozornila, že rektor UMB Vladimír Hiadlovský má ambíciu stať sa komunálnym politikom, pričom kandiduje za tím, ktorý podporuje aj kandidáta SNS na primátora Banskej Bystrice. „Dokáže rektor zapredať meno UMB za flek v zastupiteľstve?“ uviedla Ďuriš Nicholsonová. Hiadlovského preto vyzvala, aby okamžite odstúpil z funkcie rektora za krytie možných podvodov v tejto škole. „Ak to neurobí, vyzývam Akademický senát, aby sa s tým vysporiadal. A vyzývam Akreditačnú komisiu, aby sa začala zaoberať akreditáciou udelenou UMB,“ dodala.

Podľa Jána Budaja (OĽaNO) Andrej Danko premeškal šancu prísť a vysvetliť pochybnosti okolo jeho rigoróznej práce. „Opozícia neprestane žiadať túto prácu, kým sa vec nevyjasní. NR SR nemôže viesť podvodník,“ vyhlásil.

Schválenie programu mimoriadnej schôdze nepodporil nikto z koalície. Proti boli poslanci Smeru-SD a SNS, väčšina členov Mosta-Híd sa zdržala. Proti boli aj nezaradení Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Za program rokovania hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS aj zvyšní nezaradení.

Práca predsa k dispozícii

Nakoniec však spomínaná rigorózna práca predsa má byť predsa prístupná. Andrej Danko dáva v knižnici Univerzity Mateja Bela (UMB) k dispozícii pre verejnosť svoju rigoróznu prácu. Bude v štandardnom režime, ako sú ostatné práce. Povedal to na tlačovej konferencii po tom, ako koalícia zablokovala mimoriadnu schôdzu NR SR, na ktorej mal čeliť odvolávaniu pre kauzu jeho rigoróznej práce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM