Monika Obrtalová Rôzne

Ďalšie otázniky okolo bývalého kina Hviezda

Už začiatkom roka 2008 mal na mieste bývalého kina Hviezda vzniknúť polyfunkčný objekt s bytmi, obchodmi a kanceláriami. Hospodárska kríza však zámery investora spomalila. Rozhodnutie o umiestnení stavby, ktoré bolo nedávno na plánovanú stavbu vydan

Rozhodnutie o umiestnení stavby polyfunkčného objektu na mieste bývalého kina bolo vydané ešte 7. septembra 2010. Proti vydanému rozhodnutiu však v stanovenej lehote podali odvolania Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a jedna fyzická osoba. Cirkev žiadala, aby stavebný úrad konanie prerušil z toho dôvodu, že ohľadom jedného z pozemkov vedie s investorom súdny spor. Výhrady tiež mali voči spôsobu doručenia rozhodnutia o umiestnení stavby.

Občan mal výhrady predovšetkým voči nerešpektovaniu skutočného stavu, ktorý je v súčasnosti v okolí kina Hviezda a rodinného domu, ktorý táto osoba vlastní. Vo svojom odvolaní poukazuje najmä na porušenie svojich práv, ako je zasahovanie navrhovanej polyfunkčnej stavby do prístupovej cesty k rodinnému domu či zatienenie jeho pozemku plánovanou stavbou. Takisto upozorňuje na zhoršenie životného prostredia v okolí stavby.

„Z obsahu rozhodnutia je zrejmé, že je nezákonné a chaotické, o čom mal stavebný úrad zjavnú vedomosť, čo sa snažil napraviť alebo zakryť nezmyselnými a nezákonnými podmienkami,“ uvádza sa v odvolaní. Poukazuje aj na konanie primátora mesta, ktorý údajne v tejto veci zohral svoju úlohu: “Mám osobnú vedomosť o tom, že do rozhodovacieho procesu priamo zasahoval primátor Mgr. Ivan Saktor v prospech navrhovateľov.“ Odvolávateľ údajne túto skutočnosť oznámi aj úradom činným v trestnom konaní, keďže podľa neho došlo k zneužitiu právomocí verejného činiteľa.

Oba subjekty vo svojich odvolaniach žiadajú stavebný úrad, aby bolo stavebné konanie úplne prerušené. Vzhľadom na to, že mesto o odvolaniach a následnom zastavení stavebného konania nerozhodlo, bude celá situácia ohľadom odvolaní preskúmaná Krajským stavebným úradom v Banskej Bystrici. Kým sa však oba spory definitívne neuzavrú, nebude môcť dôjsť k vydaniu stavebného povolenia a tým aj k začiatku výstavby polyfunkčného objektu. Zdevastovaný areál Hviezdy si tak na svoju obnovu pravdepodobne ešte počká.

gr

Súvisiaci článok: [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.60645­.34]Aký osud čaká bývalé kino Hviezda?[/link]

Kino Hviezda
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM