Peter Dóža Rôzne

V Bystrici bolo rušno: Námestím pochodovali učitelia, žiaci aj rodičia

Po neúspešných rokovaniach s vládou sa nespokojnosť učiteľov stupňuje. V Banskej Bystrici to vyústilo do protestného pochodu, ktorý nadviazal na tie bratislavské. Učitelia sa zoskupili na Námestí slobody, podporiť ich prišlo vyše sto žiakov a aj ich rodičia.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici bolo rušno: Námestím pochodovali učitelia, žiaci aj rodičia
Foto: Peter Dóža

Napriek zime a poobednej hodine sa na Námestí slobody zišlo okolo 200 učiteľov a žiakov. Postupne, ako sa pochod pohyboval po meste, sa počet protestujúcich zväčšil na takmer 500. Protest viedli profesori z gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, ktorí tento pochod aj zorganizovali a vyzvali školy do štafetového štrajku.

,, V štrajku sme sa rozhodli pokračovať, lebo neboli splnené naše požiadavky. Myslím, že spokojný učiteľ sa odrazí aj na spokojnom žiakovi – práve o to nám ide, aby sa zlepšila situácia v školstve. Odbory síce cúvajú, ale my ideme ďalej. V Bystrici podpora odborov mimoriadne chýba. Dnes čakáme na odozvu v Bratislavy, Myjavy a Trenčína, ktorí avizujú, bojkot známkovania štvrtákov na polroka, čo by mohlo urobiť spôsobiť problémy aj žiakom." Vyjadrila sa Mgr. Helena Majerová, jedna z organizátoriek pochodu z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského.

S podobným prejavom vystúpil aj ďalší profesor Martin Holéczy. Profesori GJGT vyhlásili aj štafetový štrajk, ale v čase písania tohto článku nebola ešte jasná odozva od banskobystrických škôl. Čo si o tomto štrajku myslia študenti, ktorí prišli učiteľov podporiť? ,,Na mnohých miestach pociťujeme v školstve nedostatok peňazí, cítia to aj žiaci, celá situácia v školstve by sa mala od základov zmeniť." vyjadril sa jeden z protestujúcich študentov, Thomas Rozina.

,,Doteraz tu boli učitelia pre nás. Teraz nadišla príležitosť aby sme sa aj my postavili za nich. Sám vidím aký je v školstve neporiadok a akú úroveň má dnešné vzdelávanie. Preto som sa dnes zúčastnil pochodu, školstvo potrebuje zmenu." povedal Michal Podoba.

Čo prinesie tento štrajk a pochod školstvu? Nastane zmena? To je momentálne vo hviezdach, ale všetky nové informácie vám poskytneme na našom portáli.

Pozrite si VIDEO a FOTKY priamo z protestu.

Daniela Nikšičová foto: Šimon Neradný

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM