Marcel Mojžiš Rôzne

Dajte si bacha na chrípku: Chorých v kraji je za týždeň o 85 % viac!

Chrípka už začína viditeľne útočiť! Počet chorých sa v našom kraji za týždeň zvýšil až o 85 percent. Pozrite si, kde chrípka dáva ľuďom najviac zabrať.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si bacha na chrípku: Chorých v kraji je za týždeň o 85 % viac!
Foto: Iveta Hrabovská

V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol v Banskobystrickom kraji počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) o vyše 11 percent a chorých na chrípku až takmer o 85 percent. To podľa odborníkov svedčí o tom, že chrípka to už myslí s nami naozaj vážne.

Netypické počasie

V 48. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), 4 899 chorých na akútne respiračné ochorenia. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 551 prípadoch.

Ako konštatovala vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová, tohtoročný priebeh chorobnosti do istej miery súvisí s netypickým počasím v novembri, ale aj tým, že žiaci základných a stredných škôl boli uplynulý týždeň dlhší čas mimo školy.

Kde je najviac chorých?

Najvyšší počet chorých v Banskobystrickom kraji v 49. týždni na akútne respiračné ochorenia je v absolútnych číslach tentoraz v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 755 prípadov, Rimavská Sobota (589), Revúca (5559) a Veľký Krtíš (540 prípadov). Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

Najviac chorých na chrípku je v okrese Veľký Krtíš, Revúca, Žarnovica a Banská Štiavnica. Z hľadiska veku sú najviac chorí ekonomicky činní ľudia a deti základných škôl. Len o niečo menej prípadov sa vyskytuje medzi najmenšími deťmi a adolescentmi. Naopak najnižšia chorobnosť je medzi seniormi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM