Katarína Oravská Rôzne

Dajte bacha: Slnečné žiarenie je v týchto dňoch najnebezpečnejšie, lúče dopadajú takmer kolmo

Ochranu pred slnečným žiarením netreba v tomto období roka podceňovať. Je totiž najsilnejšie a znamená najvyššie riziko spálenia kože so všetkými následkami. Severná pologuľa je v súčasnosti najviac priklonená k slnku a lúče tak dopadajú takmer kolmo.

Ilustračný obrázok k článku Dajte bacha: Slnečné žiarenie je v týchto dňoch najnebezpečnejšie, lúče dopadajú takmer kolmo
Zdroj: Webnoviny.sk

Najviac ohrozujú slnečné lúče deti

Platí, že čím je dráha slnečných lúčov kratšia, tým je UV žiarenie menej pohlcované atmosférickým ozónom a predstavuje tak väčšie riziko. Slnečné žiarenie v tomto období najviac ohrozuje deti. Najmenšie deti nemajú ešte vyvinutú povrchovú rohovú vrstvu pokožky. Je preto dôležité, aby v tomto období neboli vystavené priamemu slnku. „Keď s nimi však predsa idete von, je dobre, aby boli chránené vhodným nepriehľadným odevom, pokrývkou hlavy a tiež kvalitnými prípravkami slnečnej ochrany, ktoré sú určené pre deti,“ povedala onkodermatologička OÚ sv. Alžbety v Bratislave Katarína Poláková. U detí do jedného roka sa odporúča používať prípravky s čisto fyzikálnymi UV filtrami, ktoré nezaťažujú detskú pokožku.

Mladiství strávia na slnku viac ako 15 hodín týždenne

Prísnejšie pravidlá ochrany pred slnečným žiarením by mali v tomto období platiť aj pre staršie deti, ale i teenagerov. Výsledky európskych prieskumov naznačujú, že takmer polovica detí a teenagerov prežije týždenne viac ako 15 hodín v plavkách vo vonkajšom prostredí. O výbere slnečnej ochrany je dobré sa poradiť s lekárom alebo lekárnikom. Výber prípravku závisí od fototypu a citlivosti pokožky, veku, ale aj aktivít, ktoré človek vykonáva, a od miesta, kde sa nachádza. Intenzitu UV žiarenia totiž ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako sú nadmorská výška, denná doba, počasie či odraz žiarenia. Odraz slnečných lúčov napríklad zvyšuje intenzitu slnečného žiarenia v prípade piesku o 25 % a vody o 50 %.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM