Monika Obrtalová Rôzne

Dajte bacha na alkohol: Toto vás čaká v Europe...

Zdravotno-výchovná kampaň "Deň zodpovednosti", týkajúca sa zodpovednej konzumácie alkoholu, sa dnes bude konať aj v Banskej Bystrici. Od 12.00 h do 16.00 h sa uskutoční na verejných miestach v 36 mestách po celom Slovensku. Kampaň organizuj

Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. „Európska únia je regiónom s najvyššou spotrebou alkoholu na svete,“ uviedla vedúca Odboru podpory zdravia (OPZ) RÚVZ Silvia Kontrošová. Priblížila, že v roku 2009 dosiahla spotreba alkoholu u priemerne dospelého vo veku 15 a viac rokov ročne až 12,5 litra čistého alkoholu. „Spotreba alkoholu v európskom regióne je vyššia ako dvojnásobný svetový priemer, ktorý je 6,1 litra na osobu,“ dodala Kontrošová.

Kampaň sa v Banskej Bystrici uskutoční v priestoroch obchodného centra. Občanom bude k dispozícii päť pracovníčok OPZ, pretože súčasťou tejto zdravotno-výchovnej kampane bude okrem pečeňového testu aj odborné poradenstvo, meranie tlaku krvi, vyplnenie dotazníka zameraného na konzumáciu alkoholických nápojov. Ďalej informovanie širokej verejnosti o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov, zdravotných následkoch škodlivého užívania alkoholu i o orientačnom čase odbúravania alkoholu v krvi. Občania dostanú aj vzdelávacie materiály a letáky týkajúce sa tejto problematiky.

Podľa Kontrošovej je cieľom kampane zvýšiť celoslovenské povedomie o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov, rozsahu a povahe zdravotných problémov spôsobených škodlivým užívaním alkoholu. Deň zodpovednosti sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, ktorý vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 1987 na základe odporúčania medzinárodnej konferencie venovanej tejto problematike. Hlavným účelom je posilnenie spolupráce na všetkých úrovniach v boji za odstránenie problému drog.

[color=#ff0000]­SÚVISIACE ČLÁNKY [link=http://www­.bystrica24.sk/clan­ky?extend.137692_Ot­vorili-1–etapu-obchodneho-parku-Radvan----]Otvorili 1. etapu obchodného parku Radvaň[/link] [link=http://www­.bystrica24.sk/clan­ky?extend.137480_Rad­van-Park-uz-otvaraju:-Toto-na-vas-caka---]Radvaň Park už otvárajú: Toto na vás čaká…[/link]

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM