Stanislav Černák Samospráva

Cyklotrasa medzi Zvolenom a Bystricou? Realizovať sa má začať ešte tento rok

O cyklotrase medzi Zvolenom a Banskou Bystricou sa hovorí už dlho. Konečne začína projekt Rodinná cestička Banská Bystrica – Zvolen dostávať reálnejšie kontúry.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrasa medzi Zvolenom a Bystricou? Realizovať sa má začať ešte tento rok
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď sa o cyklotrase medzi Zvolenom a Banskou Bystricou hovorí už niekoľko rokov, dodnes sa toto atraktívne prepojenie nepodarilo zrealizovať.

Pôvodne sa mal realizačný plán dokončiť už v novembri 2012 a v prvom polroku tohto roka sa mal začať realizovať. „Realizačný projekt je už hotový, momentálne prebieha verejné obstarávanie dodávateľa,“ prezradila krajská vedúca oddelenia cestovného ruchu Denisa Palajová.

Začiatok realizácie

Momentálne začiatok realizácie projektu závisí od výsledku verejného obstarávania. „Ide o to, či prebehne verejné obstarávanie v poriadku a v predpokladaných lehotách,“ objasnila Palajová a dodala, „chceli by sme začať s realizáciou ešte v priebehu tohto roka.“

Ako naznačovali pôvodné plány, tak s výstavbou sa začne na úseku Zvolen – Sliač, ktorá má viac ako 4,9 kilometra. „Všetko závisí od memoranda o spolupráci, pretože podľa neho majú obce, cez ktoré povedie trasa, identifikovať vlastníkov majetkov v tejto časti,“ nechala sa počuť krajská vedúca oddelenia cestovného ruchu.

Informácie o cyklotrase

Začiatok úseku je navrhovaný vo Zvolene pri cestnom moste na ulici Jána Kollára, trať potom pôjde po ochrannej hrádzi Hrona smerom na Sliač. Tam prekonáva koryto sielnického potoka a následne aj koryto Hrona a po ochrannej hrádzi a miestnej komunikácii vedie k ulici Š. Záhorského, kde sa tento úsek končí. Trasa je navrhovaná v súbehu s vodným tokom Hron a zväčša vedie po jeho ochranných hrádzach.

Cena realizácie

Cena realizácie úseku Zvolen – Sliač momentálne nie je známa, pretože to závisí od sumy vysúťaženej vo verejnom obstarávaní. Prvá časť by sa mala napokon dokončiť v priebehu tohto roka. „Všetko závisí od vyhlásenej súťaže, ale dúfame, že sa to podarí ešte v tomto kalendárnom roku,“ prognózuje Palajová.

Druhý úsek

V súčasnosti sa pracuje aj na druhom úseku cyklotrasy. „Presný časový odhad je veľmi náročný, pretože majetkovo-právne vzťahy sú komplikované, ale BBSK sa snaží, aby celá cyklotrasa bola zrealizovaná v čo najkratšom čase,“ ozrejmila Denisa Palajová a na záver dodala, „záväzné je pre nás aj stanovisko rôznych orgánov, akým je napríklad Povodie Hrona.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM