Čo všetko dokážete s bazou v kuchyni? Osvedčené aj celkom nové recepty Brezňanov
Baza čierna sa zbiera už od nepamäti. Má výborné liečebné schopnosti ale využívame ju často aj v kuchyni. Prinášame vám 5 receptov Brezňanov od klasického sirupu až po autorský recept na fantastický bazový koláčik, ktorý vyhral súťaž.
O tom, kde baza, zázrak z prírody rastie v okolí Brezna, sme vás informovali v článku: Obľúbená baza čierna kvitne aj v blízkosti Brezna. Miesta, kde všade narazíme na zdravú pochúťku. Tento krát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z bazy dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sú medzi Brezňanmi čoraz populárnejšie. Niektoré ako prírodné liečivo a iné ako skutočné pochúťky. Posledný dokonca vyhral prvé miesto v súťaži o zdravý koláčik.
Každá časť bazy má vynikajúce liečebné uplatnenie, zbiera sa preto koreň, list, kvet i plod. Pri kvetoch sa zbiera celé súkvetie s krátkou stopkou, alebo bez stopky. Kvety odrezávame v suchom počasí a pozorne sušíme zavesené za hlavnú stopku na motúz alebo rozložené bez stopiek v tenkých vrstvách pri teplote do 45 st. C. Kvety bazy obsahujú silice, slizy, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny (jablčnú, octovú, valérovú) a vitamín C.
Bazový sirup z kvetov
- 25 ks premytých kvetov namočíme na noc v 2 l prevarenej studenej vody, k nim pridáme nakrájané kolieska citrónu. Na druhý deň scedíme, do tekutiny pridáme cukor a necháme prejsť varom. Horúcu tekutinu okamžite vlejeme do predom pripravených čistých suchých fliaš,zavreté prevrátime hore dnom.
Bazové šampanské
- Suroviny: 4 litre vody, kryštálový cukor 500g, 4 kávové lyžice kyseliny citrónovej, 6 – 8 kvetov bazy, 1 citrón, 1 kalíštek jablčného octu
- Postup prípravy: Opláchnuté kvety bazy dáme do 5-litrovej fľaše, pridáme plátky citróna (dobre umytého a bez jadierok), prilejeme kyselinu citrónovú, ocot. Predtým si cukor rozpustíme v litri horúcej vody, vychladíme a zmiešame zo zvyšnými 3 litrami, cukrovú vodu vlejeme následne do pripravenej fľaše s bazou. Fľašu uzavrieme plátnom, alebo fóliou, ktorú poprepichujeme, aby sa k tekutine dostal vzduch. Necháme 4–6 dní kvasiť, potom precedíme. Nalejeme do čistých šampusových fliaš, zaštupľujeme, previažeme drôtom a dáme do chladu, kde zmes necháme ešte týždeň odležať. Potom je už šampanské pripravené.
Vyprážané bazové kvety nasladko
- Suroviny: mladé kvety bazy, 1 vajce, polohrubá múka, mlieko, štipka soli, orechy, olej na vyprážanie, práškový cukor, škorica, vanilka, alebo kakao na dochutenie
- Postup prípravy: Kvety bazy oklepeme od chrobáčikov, opláchneme vo vode a dáme uschnúť. Z 1 vajíčka, polohrubej múky a trocha mlieka urobíme polotekuté palacinkové cestíčko, do ktorého postrúhame asi 4 orechy. Celé kvety aj so stopkou namáčame do cestíčka, vyprážame zo 2 – 3 minútky. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Môžeme ich konzumovať na ryžových chlebíkoch posypané práškovým cukrom rozmiešaným s postrúhanými orechmi, škoricou, kakaom. Podávame teplé s jahodami, alebo iným ovocím.
Ocot z bazy
- Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. Tento ocot má využitie nielen pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.
Bazový koláč z tofu
- Korpus: 200g maslových sušienok, 70g roztopeného klasického masla
- Tofu vrstva: 3× biele Tofu,3 PL medu,3× vanilkový cukor,2 dl kvalitný bazový sirup najlepšie domáci, 1 zlatý klas
- Medzivrstva: 2–3 lyžice jahodový lekvár, Šlahačka: 500ml smotana na šľahanie, 2 ks citrónový cukor, 1 stužovač
- Postup prípravy: Sušienky rozdrvíme na strúhanku, pridáme roztopené maslo, dôkladne vymiešame a natlačíme na spodok okrúhlej formy (priemer tak cca 28 cm). Dáme na chvíľu schladiť do chladničky. Tofu rozbalíme, zlejeme prebytočnú tekutinu a nahrubo nakrájame do misy. Pridáme všetky ostatné suroviny (okrem zlatého klasu) a ponorným tyčovým mixérom dôkladne rozmixujeme dohladka. Teraz pridáme zlatý klas a ešte chvíľu mixujeme, kým sa úplne nezapracuje do cesta. Vylejeme do formy na schladený korpus a pri teplote 180 stupňov pečieme tak 40 minút. Vrch troška zhnedne, ale len naozaj mierne, lákavo. Necháme dôkladne vychladnúť. Teraz potrieme jahodovým lekvárom a na vrch dáme šľahačku pripravenú zo smotany, cukru a stužovača.
Môže vás zaujímať:
Obľúbená baza čierna kvitne aj v blízkosti Brezna. Miesta, kde všade narazíme na zdravú pochúťku
So začínajúcim letom nuda v Brezne nehrozí. Prehľad TOP 10 júnových podujatí