Kultúra Správy

Čo sa zmení prechodom Múzea SNP pod rezort obrany? TOTO tvrdí ministerka Milanová

Prechod správy múzea pod rezort obrany kritizuje exministerka kultúry a nezaradená poslankyňa parlamentu Ľubica Laššáková a pochybnosti vyjadril aj jeho súčasný šéf Stanislav Mičev.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa zmení prechodom Múzea SNP pod rezort obrany? TOTO tvrdí ministerka Milanová
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Prechod Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici do pôsobnosti Ministerstva obrany (MO) SR je iba procesom zmeny zriaďovateľa. Vyhlásila to ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Múzeum v súčasnosti spadá pod rezort kultúry. Má sa stať súčasťou Vojenského historického ústavu. Milanová hovorí, že poslanie a náplň Múzea SNP sa nezmení.

Čo sa zmení?

„Neruší sa žiadna funkcia múzea, neruší sa nič, čo v tom múzeu doteraz fungovalo, jeho náplň, poslanie. Múzeum bude fungovať tak ako doteraz s tým, že bude pod iným zriaďovateľom,“ povedala Milanová v utorok novinárom.

Nevidí problém ani v tom, čo bude spadať pod rezort obrany a čo pod rezort kultúry. Podrobnosti má podľa nej riešiť medzirezortná skupina, ktorá má pripraviť a zrealizovať proces zlúčenia. Ministerka zopakovala, že pod rezortom kultúry zostane Digitalizačné centrum Múzea SNP a tiež Slovenská národná expozícia v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

„Múzeum je svojou tematikou zamerané na obdobie rokov 1938 až 1945 a máme Vojenský historický ústav, ktorý rovnako pokrýva časové obdobie druhej svetovej vojny, a teda aj SNP,“ doplnila v tejto súvislosti.

Ďalšie aktuálne správy

Sú pochybnosti

Prechod správy múzea pod rezort obrany kritizuje exministerka kultúry a nezaradená poslankyňa parlamentu Ľubica Laššáková.

„Prevedenie časti jeho správy z ministerstva kultúry pod správcovstvo ministerstva obrany okrem finančného aspektu nedáva logiku. Ide predsa o ikonický, štátotvorný a kultúrno-archívny pamätník, ktorého význam presahuje vojenský rozmer,“ napísala na sociálnej sieti. Laššáková sa pýta, či sa bude robiť výskum holokaustu, spoločnosti a Slovenského štátu a či sa nesústredí pozornosť múzea iba na oblasť vojenstva. Ide podľa nej o nedomyslený zá­mer.

Pochybnosti nad ďalším osudom múzea vyjadril aj jeho súčasný šéf Stanislav Mičev. V médiách upozornil, že múzeum nedokomentuje len vojenskú históriu, ale celé historicko-spoločenské pozadie udalostí, ktoré vyústili do SNP. Mičev sa obáva, že fragmentáciou činnosti a zložiek múzea môže dôjsť k ohrozeniu doteraz vybudovanej a uznávanej štruktúry múzea a tiež možnosti čerpať externé zdroje.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj krásu rozkvitnutých bystrických ulíc!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Ulice Bystrice skrášľujú nielen rozkvitnuté sakury
16
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM