Marcel Páleš Samospráva

Čistenie mesta tento rok výnimočne inak: Bláznivé počasie obrátilo termíny

Aj v tomto roku mesto Banská Bystrica tradične zorganizovalo ďalší ročník akcie Za krajšie mesto. Projekt zameraný na čistenie verejných priestranstiev koordinovali pracovníci Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev na MsÚ v B. Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Čistenie mesta tento rok výnimočne inak: Bláznivé počasie obrátilo termíny
Zdroj: Dnes24.sk

Tento ročník akcie výrazne ovplyvnila a poznačila dlhotrvajúca zima. „Obyvateľov mesta počas aprílových veľkonočných sviatkov nečakane prekvapila bohatá snehová nádielka a aj z tohto dôvodu zahájilo mesto akciu až v termíne 12.-15. apríla, ktorý bol v minulých ročníkoch termínom záverečným,“ uviedla tlačová tajomníčka mesta Barbora Winterová.

Banskobystričanom na čistote záleží

"Aj napriek nepriaznivému počasiu a zmene zadaných termínov Banskobystričania opäť preukázali, že im záleží na čistote svojho mesta. Výsledok svedčí o tom, že akcia Za krajšie mesto každoročne efektívne prispieva k skrášľovaniu Banskej Bystrice, " zhodnotil akciu primátor mesta Peter Gogola.

Výsledkom akcie bolo vyčistenie verejných priestranstiev okolo bytových domov na sídliskách a rodinných domov, ale aj verejnej zelene na celom území mesta. Počas všetkých etáp akcie bolo vyvezených celkovo 337 veľkoobjemových kontajnerov odpadu s hmotnosťou 261,97 ton.

K dielu prispelo celé mesto

Na pozitívnom výsledku výrazne participovala mestská organizácia ZAaRES, ktorá počas jednotlivých etáp zapožičala obyvateľom náradie a zabezpečovala odstraňovanie nazhrabovaných kôp lístia, starej trávy a rôznych odpadov. „Celkovo z mesta pracovníci ZAaRES-u odstránili až 35, 52 ton biologicky rozložiteľných odpadov a 28, 88 ton ostatných komunálnych odpadov,“ upresnila Winterová.

Do akcie sa zapojili aj učitelia a žiaci viacerých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ktorí dočistili priľahlé ihriská, parky, verejné plochy a areály škôl. Svojou rukou k dielu prispeli i dobrovoľné organizácie – Banskobystrický spolok ochranný a okrášlovací, členovia OZ Jóga v dennom živote, Komunitné centrum Sásová, Bosí karmelitáni, OZ New faces, OZ Envirofuture a obyvatelia sociálno-charitatívneho centra Prístav.

„Mesto Banská Bystrica ďakuje všetkým zúčastneným obyvateľom mesta, školám, organizáciám, združeniam, a dobrovoľníkom za pomoc, vynaloženú námahu a čas, ktoré venovali nášmu mesta,“ tlmočila za mesto Winterová.

Foto: Mesto Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM