Jakub Forgács Správy

Chrípky v BBSK násobne pribudlo. Máme aj prípad kliešťovej encefalitídy

Odborníci upozorňujú, že napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno hlavne v období pandémie chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus.

Ilustračný obrázok k článku Chrípky v BBSK násobne pribudlo. Máme aj prípad kliešťovej encefalitídy
Zdroj: TASR

Aj keď sa už vo všeobecnosti neočakával vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, predsa bol tento týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení jej mierne zvýšeného nárastu. „Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) je porovnateľný s uplynulým týždňom, výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) však vzrástol 2,5 násobne. V absolútnych číslach však ide len o viac, ako dve desiatky ľudí,“ uviedla hovorkyńa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Lekári v tomto regióne opäť zaevidovali jeden potvrdený prípad ochorenia na kliešťovú encefalitídu. Pacient mal v anamnéze prisatie kliešťa,“ hovorí Tolnayová.

Ako ďalej uviedla, v 28. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení len 55 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ 854 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 280 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 36 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 12 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ spomenula.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa slov Tolnayovej v okresoch Rimavská Sobora, Zvolen, Žarnovica a Banská Bystrica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Poltár. „Z hľadiska veku je aktuálne najviac chorých na ARO vo vekovej skupine ekonomicky aktívnych obyvateľov a deti od 0 do 5 rokov,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM