Monika Obrtalová Rôzne

Chrípky je viac ako vlani

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ale mierne zvýšený výs

Údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 54 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent všeobecných lekárov pre dospelých. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení opäť vzrastajúci trend – výskyt ARO je vyšší o 12,2 percent, chrípkových ochorení je viac až o tretinu. Lokálne epidémie na rôzne akútne respiračné ochorenia, ale aj na chrípku, sa vyskytli v okrese Zvolen, pomerne vysokú chorobnosť už dlhodobejšie hlásia z okresov Veľký Krtíš, Lučenec, Banská Bystrica, či Rimavská Sobota, kde sa chorobnosť rovnako na ARO, ako aj CHPO, pohybuje od 2000 až do 3300 prípadov na 100 tisíc obyvateľov.

Mierne stúpa počet komplikácií – je ich 4,3 percenta z celkového počtu ochorení. Vyskytlo sa 142 prípadov zápalov dutín, 57 prípadov stredného ucha a rovnako ako uplynulý týždeň, až 72 prípadov zápalu pľúc. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne najmenšie deti od 0 do 5 rokov, kde chorobnosť na ARO vyskočila na takmer 5800 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. O 500 prípadov menej sa vyskytlo vo vekovej skupine žiakov základných škôl a o vyše 1300 prípadov menej je v skupine adolescentov. Pomerne nízku chorobnosť evidujú epidemiológovia v skupinách obyvateľstva od 20 do 59 rokov ako aj nad 60 rokov veku.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je už vhodný čas navštíviť svojho lekára a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktoré patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami či tehotné ženy. Tí budú mať očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami (ZP). Zatiaľ sa nevie, či ZP budú hradiť vakcínu aj ďalším skupinám obyvateľstva, ako tomu bolo vlani. Tohtoročná vakcína obsahuje aj genóm vírusu vlaňajšej pandemickej chrípky.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM