Monika Obrtalová Rôzne

Chrípkové ochorenia klesajú

V porovnaní s 27. kalendárnym týždňom možno podľa analýzy hlásení už len 36 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji konštatovať, že výskyt akútnych respiračných, ako aj chrípky a j

Predstavuje to prepočítanú chorobnosť 514 na 100 tisíc osôb. Výskyt ARO celkom v medzitýždňovom porovnaní klesol o 23,5 percenta, podobný trend má aj výskyt ARO v medziročnom porovnaní. Počet chorých na chrípku je aktuálne 136, čo je chorobnosť 54 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Je to takmer o 29 percent menej než v uplynulom týždni a o 28 percent menej než vlani. RÚVZ v Banskej Bystrici neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu sa počet komplikácií udržuje na úrovni 3,3 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (19 prípadov), zápalmi stredného ucha (13) a v 11 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov- 60 a viac rokov, najmenej u 6 až 14– ročných detí.

V 28. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach v okrese Veľká Krtíš (254), Žiar nad Hronom (194) a Lučenec (191). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Lučenec a Poltár. ARO aj CHPO najviac postihlo najmenšie deti od 0 do 5 rokov, kde predstavuje chorobnosť 1970 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v skupine prázdninujúcich žiakov základných a stredných škôl. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň seniori nad 60 rokov, kde chorobnosť predstavuje 255 na 100 tisíc osôb v tomto veku, ktorých zaevidovali hlásiaci lekári.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM