Monika Obrtalová Rôzne

Chrípková sezóna nastúpila razantne

S príchodom chladnejších dní stúpa chorobnosť na akútne respiračné a chrípke podobné ochorenia. Lekári prvého kontaktu ročne hlásia približne 1 až 2 milióny prípadov. Odborníci jednoznačne konštatujú, že sa Slovensko nachádza na začiatku chrípkovej s

Chrípka je infekčné ochorenie spôsobené vírusom, ktorý útočí na dýchacie cesty. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní ale aj kontaktom. V chrípkovej sezóne 2010/ 2011 hlásili lekári dovedna vyše 1,6 milióna prípadov akútnych respiračných ochorení, z čoho sa vo vyše 217 tisíc prípadoch vyvinula chrípka a jej podobné ochorenia, čo je 13,7 percenta z počtu všetkých hlásených akútnych respiračných ochorení. „Najvyššia chorobnosť tak na ARO ako aj CHPO sme zaznamenali práve v Banskobystrickom kraji. Vo vlaňajšej chrípkovej sezóne bolo v SR hlásených 227 prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI), z ktorých 34 skončilo úmrtím. V Banskobystrickom kraji zomrelo na následky SARI spôsobených chrípkou 8 ľudí. Možno konštatovať, že u väčšiny takýchto prípadov bola prítomná aj iná závažná diagnóza, na tieto ochorenia však boli zaznamenané aj prípady úmrtí u zdravých osôb. Vzhľadom na počet ťažkých akútnych respiračných ochorení a úmrtí, či úmrtí s laboratórne potvrdeným vírusom chrípky A(H1N1)2009 možno priebeh chrípkovej sezóny 2010/2011 hodnotiť ako závažný hlavne z hľadiska dopadu na zdravie obyvateľstva,“ konštatuje k téme vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici MUDr. Mária Avdičová. Dodáva, že podobný priebeh sa očakáva aj v tejto sezóne nakoľko sa predpokladá cirkulácia tých istých vírusov chrípky, ktoré sme tu zaznamenávali aj vlani.

Epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám. Najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia, vrátane zápalu pľúc alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami. Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. V čase epidémie je vhodné vyhýbať sa hromadným podujatiam a pobytu v preľudnených priestoroch. „Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky, je očkovanie proti chrípke. Odporúča sa predovšetkým osobám so závažnými chronickými ochoreniami – ochorenia dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolické, renálne a imunitné poruchy, deťom od 6 mesiacov do 12 rokov veku, osobám, ktoré sú umiestnené v rozličných zariadeniach sociálnych služieb, ale aj dospelým nad 59 rokov veku a zdravotníckym pracovníkom, ktorí majú priamy kontakt s pacientkami. Samozrejme očkovanie odporúčame aj ďalším skupinám obyvateľov, ako napríklad pracovníci pôšt, bánk, dopravy, obchodov, vojaci, športovci a pod. Z tohto zoznamu nemôžeme vynechať ani tehotné ženy,“ vymenúva indikované skupiny ľudí MUDr. Avdičová.

V závere zdôrazňuje, že chrípkové vakcíny sú bezpečné, vysoko účinné a inaktivované a to buď štiepené alebo subjednotkové- teda vyčistené antigény, ktoré stimulujú tvorbu špecifických protilátok a nevyvolávajú ochorenie. Najvhodnejší čas na očkovanie je v októbri a novembri, ale aj počas zimných mesiacov, keďže nie je kontraindikované ani počas prípadnej prebiehajúcej epidémie. Z verejného zdravotného poistenia sú hradené vakcíny pri vymenovaných indikáciách, ostaným obyvateľom sa hradia bez ohľadu na vek a zdravotný stav vakcínu všetky zdravotné poisťovne okrem Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM