Správy

Chrípka v Banskobystrickom kraji zatvárala škôlky. Chorých je stále viac ľudí

Najviac chorých je v okresoch Lučenec, Zvolen a Rimavská Sobota. O niečo menej je ich v okresoch Revúca, Brezno a Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v Banskobystrickom kraji zatvárala škôlky. Chorých je stále viac ľudí
Zdroj: TASR

Počty chorých na chrípku v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) počas tohto týždňa stúpli, zatvorené sú dve škôlky. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V 51. kalendárnom týždni síce mierne klesol počet akútnych respiračných ochorení (ARO), v porovnaní s uplynulým týždňom však stúpol počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) o necelých šesť percent,“ uviedla hovorkyňa.

RÚVZ evidoval v kraji celkom 5554 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1607 osôb na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje v tomto týždni. Najviac chorých je v okresoch Lučenec, Zvolen a Rimavská Sobota. O niečo menej je ich v okresoch Revúca, Brezno a Banská Bystrica. Podobný vývoj je aj u CHPO, ktoré sa vyskytli v 469 prípadoch, čo je chorobnosť asi 110 osôb na 100 000 ľudí.

„Pre vysokú chorobnosť bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v dvoch materských školách v okrese Lučenec a Poltár,“ dodala Tolnayová.

Podľa Márie Avdičovej, vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ, počas sviatkov očakávajú pokles chorobnosti, ale po nástupe žiakov do škôl a ľudí do práce vzostup, a preto nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM