Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka ustupuje, no máme jej viac ako vlani

V poradí už 27. kalendárny týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení zníženého výskytu akútnych respiračných aj chrípkových ochorení. Oproti 26. týždňu klesol výskyt ARO o štvrtinu, výskyt chrípky a jej podobných ochorení až o tretinu. V tomto

Lekári v tomto regióne ani tento týždeň neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. V medzitýždňovom porovnaní klesol aj počet komlikácií z akútnych respiračných ochorení zo 4,7 na 3,5 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (37 prípadov), zápalmi stredného ucha (12) a v 15 prípadoch zápalmi pľúc.

Najvyšší počet skomplikovaných ochorení horných dýchacích ciest a chrípky sa prejavil vo vekovej skupine seniorov nad 60 rokov – až 11,5 percenta. Minimálny počet komplikácií sa vyskytlo u detí od tých najmenších až po adolescentov. V 26. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 42 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ 1811 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 672 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 203 prípadoch, čo je chorobnosť 76 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 294 prípadov. V počtoch chorých nasledujú okresy Žiar nad Hronom (272), Lučenec (257) a Poltár (238). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Revúca a Poltár. Z hľadiska veku je v absolútnych číslach aktuálne najvyšší počet chorých na ARO u ľudí v produktívnom veku od 20 do 59 rokov, ktorá sa pohybuje na úrovni takmer 550 osôb a na CHPO takmer 59 občanov tejto vekovej skupiny, ktorí sú v starostlivosti hlásiacich lekárov. Pomerne vysoká chorobnosť je u najmenších detí od 0 do päť rokov, kde lekári evidujú chorobnosť 2285 prípadov na 100 tisíc detí tohto veku. Len o niečo nižšia je ešte stále medzi žiakmi základných a stredných škôl. V týchto vekových kategóriách je predpoklad znižovania chorobnosti v dôsledku letných prázdnin.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM