Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka sa zatiaľ drží na uzde

Po pomerne agresívnom nástupe akútnych respiračných ochorení a chrípky v uplynulých týždňoch sa v týchto dňoch situácia upokojila. Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici zaznamenali v porovnaní s minulým týždňom zvýšený výskyt ARO o vyše 7 percent,

Chorobnosť na rôzne akútne respiračné ochorenia, ale aj na chrípku je opäť najvyššia v okrese Veľký Krtíš – až 4144 prípadov na 100 tisíc obyvateľov v prípade ARO a 1509 v prípade CHPO. Nasledujú okresy Lučenec, Brezno a Banská Bystrica s výskytom od 2300 až po vyše 2700 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne najmenšie deti od 0 do 5 rokov – až 5534 prípadov v prípade respiračných ochorení a 4836 prípadov chrípky na 100 tisíc obyvateľov.

S takmer rovnakým počtom chorých (s vyše 4800 prípadov na 100 tisíc obyvateľov) nasledujú deti základných a stredných škôl, teda veková skupina od 6 do 19 rokov. V porovnaní s nimi pomerne nízku chorobnosť vykazujú štatistiky u ľudí v produktívnom veku, 60 a viac ročných. Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení sa tentoraz vyšplhalo na 4,2 percentá. Ide napríklad o 133 prípadov zápalov dutín, 70 prípadov zápalov stredného ucha a až 97 prípadov zápalu pľúc.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že sa blíži ideálny čas na zaočkovanie, ktorý začína v polovici októbra a trvá do konca novembra. Tohtoročnú vakcínu už v slovenských lekárňach majú, a preto by svojho praktického lekára mali navštíviť hlavne rizikové skupiny obyvateľstva – pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami či tehotné ženy. Tí budú mať očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami. Odborníci zároveň zdôrazňujú, že očkovanie chráni len proti ochoreniam spôsobeným vírusom chrípky typu AH1N1 a AH3N2 a B. V ovzduší však cirkulujú aj adenovírusy, respiračné vírusy, rinovírusy, ktoré v klinickom obraze pripomínajú ochorenia na chrípku a veľmi sa na ňu podobajú.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM