Lucia Lauková Správy

Chrípka prekvapila: V Banskobystrickom kraji stúpol počet chorých

V tomto čase už mala byť chrípka na ústupe. Opak je však pravdou a v Banskobystrickom kraji na ňu ochorelo viac ľudí ako zvyčajne.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka prekvapila: V Banskobystrickom kraji stúpol počet chorých
Zdroj: TASR

Aj keď epidemiológovia očakávali skôr pokles chorobnosti na respiračné ochorenia a chrípku, 22. kalendárny týždeň je v Banskobystrickom kraji v znamení veľmi mierneho poklesu akútnych respiračných ochorení (ARO), ale takmer 8-percentného vzostupu chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO).

„V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO mierne nižší, no chorých na chrípku a jej podobné ochorenia je viac takmer o 68 percent,“ informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Na základe analýz z hlásení lekárov evidoval v tomto týždni banskobystrický RÚVZ celkom 2910 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 946 osôb na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 134 prípadoch, čo je chorobnosť 44 osôb na 100 000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Zvolen a Revúca. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec, Žiar nad Hronom, Poltár a Banská Štiavnica. Z hľadiska veku je aktuálne najvyšší počet chorých na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a najmenšími deťmi. Najnižší počet chorých zaznamenali epidemiológovia medzi seniormi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM