Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka nás stále neopúšťa

Podľa hlásení vyše 60 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja, je výskyt akútnych respiračných ochorení i chrípky v Banskobystrickom kraji v tomto týždni približne na úrovni toho minuléh

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v treťom kalendárnom týždni v absolútnych číslach 6764 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1842 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. V prípade chrípky ide o mierny pokles, kým v druhom kalendárnom týždni evidovali epidemiológovia 1029 prípadov chrípkových ochorení, aktuálne je to v týchto dňoch bezmála 1000 prípadov. Chorobnosť na chrípku teda predstavuje 272 na 100 tisíc obyvateľov. Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Veľký Krtíš (2947 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), Banská Bystrica (2425), Brezno (takmer 2100), ale aj okresy Zvolen, Detva a Žiar nad Hronom.

Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Veľký Krtíš (1260 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), ale aj v okresoch Revúca, Banská Bystrica a Poltár. V porovnaní s uplynulým týždňom mierne klesol počet komplikácií, ktoré predstavujú 4,2 percenta z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (151 prípadov), v 54 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 82 prípadoch zápalom pľúc.

V medzitýždňovom porovnaní sa čiastočne zmenila sa aj veková skupina, na ktorú vírusy v treťom kalendárnom týždni zaútočili. Kým pred týždňom evidovali epidemiológovia najvyšší výskyt oboch typov ochorení u detí základných škôl, tentoraz sú opäť najviac postihnuté deti predškolského veku od 0 do 5 rokov, kde sa vyskytlo takmer 5000 prípadov na 100 tisíc detí v tomto veku. Nasleduje skupina adolescentov vo veku od15 do 19 rokov (4344 prípadov) a deti základných škôl, kde sa vyskytlo v tomto týždni 3975 prípadov na 100 tisíc detí vo veku od 6 do 14 rokov. V kraji však nie sú z dôvodov chorobnosti zatvorené žiadne predškolské, ani školské zariadenia. Pomerne nízka a ustálená je chorobnosť v kategórii ľudí v produktívnom veku, ale aj seniorov. Na rozdiel od vlaňajška však epidemiológovia v Banskobystrickom kraji neevidujú ani jeden prípad novej chrípky AH1N1.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM