Michal Majer Rôzne

Chrípka naberá na intenzite aj v Bystrici

Aj keď je výskyt akútnych respiračných ochorení porovnateľný s uplynulým týždňom, výskyt chrípky sa zvýšil. Chorobnosť stúpla o viac ako 55 percent, čo predstavuje 94 chorých na 100 tisíc obyvateľov. Ešte horší je vývoj ARO aj chrípky v medziročnom p

Kým v prvom prípade je výskyt vyšší o štvrtinu, v prípade chrípky až o vyše 115 percent. Podľa analýzy odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, hlásenia o chorobnosti zaslalo 40 percent pediatrov a približne rovnaký počet všeobecných lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Chorobnosť na rôzne akútne respiračné ochorenia aj na chrípku je najvyššia v okrese Veľký Krtíš, kde je až 2588 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. V prípade CHPO je to 1104 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Chorobnosť sa však zvýšila aj v okresoch Banská Bystrica, Zvolen či Žiar nad Hronom.

Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým vekové kategórie od 6 do 59 rokov, v prípade chrípky sú to 6 až 19-ročné deti, ale aj dospelí od 20 do 59 rokov. Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení tentoraz stúplo až na 8,1 percenta, pričom najčastejšími sú zápaly stredného ucha, zápaly dutín a v 22 prípadoch aj zápaly pľúc. Postihujú predovšetkým deti od 0 do 19 rokov. V priemere 6 percent skomplikovaných prípadov ochorení na ARO pripadá na dospelých od 10 do 60 a viac rokov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM