Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka mierne klesá

V porovnaní s 24. kalendárnym týždňom možno podľa analýzy hlásení 46 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji konštatovať, že výskyt akútnych respiračných ako aj chrípky a jej podob

Na ARO je v súčasnosti v tomto regióne chorých 2616 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť 915 na 100 tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Výskyt v medzitýždňovom porovnaní klesol o 8,8 percenta, podobný trend má aj výskyt ARO v medziročnom porovnaní. Počet chorých na chrípku je aktuálne takmer 260, čo je chorobnosť 90 na 100 tisíc obyvateľov. Je to takmer o 19 percent menej než v uplynulom týždni. Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

V 25. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach v okrese Lučenec (456), Žiar nad Hronom (349) a Rimavská Sobota (309). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Lučenec, nasleduje okres Revúca a Poltár. Počet komplikácií v 23. týždni mierne stúpol – zo 3,1 na 3,4 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (47 prípadov), zápalmi stredného ucha (24) a v 19 prípadoch zápalmi pľúc. ARO aj CHPO najviac postihlo deti základných škôl vo veku od 6 do 14 rokov, kde predstavuje chorobnosť 3318 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny z počtu, ktoré hlásili pediatri. Pomerne vysoká chorobnosť je tentoraz aj v skupine produktívneho obyvateľstva (od 20 do 59 rokov), ako aj medzi adolescentmi (od 15 do 19 rokov). Najnižšiu chorobnosť majú deti najmladšej vekovej skupiny (0 až 5 – ročné) a seniori.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM