Michal Majer Rôzne

Chrípka je späť!

Kým v minulom týždni zaznamenali epidemiológovia RÚVZ Banská Bystrica výraznejší pokles akútnych respiračných a chrípkových ochorení, prvý týždeň roku 2011 ich počet výrazne stúpol. V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO o tretinu, pričom ch

RÚVZ v rámci celého BBSK aktuálne eviduje v prvom kalendárnom týždni 4608 prípadov akútnych respiračných ochorení a 637 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných ciest dýchacích tak aktuálne predstavuje 1542 prípadov na 100 tisíc obyvateľov kraja, chorobnosť na chrípku na 100 tisíc obyvateľov je 213 prípadov. Najvyššiu chorobnosť na ARO v BBSK tentoraz hlásia okresy Veľký Krtíš (4163 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), Brezno (2216), Krupina (1748), Žarnovica (1655) a Banská Bystrica (1608).

Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Veľký Krtíš (až 1494 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), ale aj v okresoch Brezno, Revúca, Banská Štiavnica a Žarnovica. V porovnaní s uplynulým týždňom takmer dvojnásobne stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (112 prípadov), v 78 prípadoch zápalom pľúc a v 37 prípadoch zápalmi stredného ucha.

Ochorenia na ARO však tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu detí od 0 do 5 rokov, ľudí v produktívnom veku od 20 do 59 rokov. Pomerne vysoká chorobnosť na rozdiel od uplynulých týždňov postihla aj starších ľudí od 60 rokov. Pomerne nízka je u detí základných škôl – predstavuje len 877 detí na 100 tisíc obyvateľov, ako aj u adolescentov. Odborníci to dávajú do súvislosti so zimnými prázdninami, ktoré končia tento víkend. Dá sa očakávať, že nástupom detí do škôl sa chorobnosť v týchto vekových kategóriách opätovne zvýši. Aj preto je potrebné dodržiavať niektoré odporúčané zásady- konzumovať zvýšené množstvo ovocia, zeleniny a rýb, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM