Jakub Forgács Správy

Chrípka ešte nepovedala posledné slovo. Počet chorých v kraji stúpol o 87 percent

V Banskobystrickom kraji pribudlo chorých na chrípku. Toto sú posledné zistenia epidemiológov!

Ilustračný obrázok k článku Chrípka ešte nepovedala posledné slovo. Počet chorých v kraji stúpol o 87 percent
Zdroj: TASR

„Aj keď epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), predsa bol uplynulý týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení zvýšeného výskytu týchto chorôb. Oproti minulému týždňu je výskyt ARO síce len nepatrne, výskyt chrípky stúpol až takmer o 87 percent,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica so slovami, že v absolútnom počte chorých to však nie je až také hrozicé číslo, počet chorých stúpol len o pár desiatok.

„V medziročnom porovnaní je počet chorých na akútne respiračné choroby , ako aj na chrípku však mierne nižší. Na etiológii (pôvode) ochorení sa momentálne podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom,“ pokračovala hovorkyňa.

„V 20. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 57 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 2790 prípadov ARO, čo reprezentuje chorobnosť necelých 1000 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 139 prípadoch, čo je chorobnosť 47 prípadov na 100 tisíc obyvateľov,“ uviedla ďalej Tolnayová. Epidemiológovia nezaznamenali žiadny výskyt závažného akútneho respiračného ochorenia.

„Najvyšší počet chorých je v absolútnych číslach v okrese Lučenec a Rimavská Sobota, tesne za nimi je okres Zvolen, Revúca, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. Najmenej chorých z celého Banskobystrického kraja je v okrese Banská Štiavnica. Počet komplikácii v 20. týždni je nízky- .zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 14 prípadoch, zápalom stredného ucha v 8 a zápalom pľúc len z 7 prípadoch,“ dodala so slovami, že z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u seniorov a adolescentov (15–19 roční) a na CHPO ochoreli najviac adolescenti. Nízku chorobnosť na ARO aj chrípku si v tomto týždni udržali najmenšie deti od 0 do 5 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM