Eliška Šándorová Správy

Chovateľ z Horehronia prišiel o samicu rysa a tri mláďatá. Zabil ich stres z ohňostroja

Už takmer dve desaťročia zasvätil chovateľ z Horehronia divokým šelmám. Pred pár dňami sa len bezmocne prizeral, ako samica zabíja svoje mláďatá - zo stresu z pyrotechniky.

Ilustračný obrázok k článku Chovateľ z Horehronia prišiel o samicu rysa a tri mláďatá. Zabil ich stres z ohňostroja
6
Galéria
Zdroj: TASR

Chovateľ Jozef Fridman sa budovaniu chovu s krásnymi šelmami venuje 18 rokov. Uplynulý víkend sa bezmocne prizeral na to, ako samica rysa zabila svoje tri mláďatá, ktoré mali iba šesť dní. Zviera konalo pudovo a pod stresom z neďalekého ohňostroja, ktorý ktosi odpálil v susedstve.

„Rysica vybehla od mladých a začala takto ako tento samec behať v kuse. Vbehla ku mladým, už som vedel, že je zle, lebo zviera si chráni mláďatá tým, že ich pozabíja. Prišiel som s lopatou, mladé už boli pozabíjané, behala ďalej, potom tu padla, skočila tu, ležala, koniec," povedal chovateľ Jozef Fridman pre TV Markíza.

U zvieraťa došlo podľa veterinára k popraskaniu ciev na srdci následkom stresu, a tým došlo k vykrvácaniu do dutiny hrudnej

O tom, že zábavná pyrotechnika je extrémne stresujúca aj pre domácich psích miláčikov, vedia dobre majitelia zvierat najmä v závere roka na Silvestra.

Výbuchy vyvolávajú u zvierat, ktoré majú oveľa citlivejší sluch ako človek, akútne stresové reakcie. Zvieratá konajú nepredvídateľne, majiteľom dokonca utečú.

„Obec Predajná nemá prijaté žiadne všeobecné záväzné nariadenie, ktoré by sa týkalo nakladania so zábavnou pyrotechnikou. Je schválený zákon, čiže obec postupuje v zmysle zákona," vysvetlila starostka obce Predajná Tatiana Čontofalská pre TV Markíza k inkriminovanému prípadu.

Chovateľ sa obrátil na políciu, škodu odhaduje na 20-tisíc eur. Banskobystrická polícia už objasňuje k prípadu priestupok proti verejnému poriadku. Jozef Fridman je po tejto smutnej udalosti rozhodnutý presunúť chov na iné, bezpečnejšie miesto, kde by mohol vytvoriť aj mini ZOO.

Ilustračné foto, TASR

Rys
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM