Správy

Chorých v Banskobystrickom kraji pribúda: Prípadov chrípky je viac takmer o tretinu

Hoci epidemiológovia takýto vývoj očakávali, sprísnili epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom nových vírusov chrípky v Číne.

Ilustračný obrázok k článku Chorých v Banskobystrickom kraji pribúda: Prípadov chrípky je viac takmer o tretinu
Zdroj: TASR

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) sa v porovnaní s uplynulým týždňom v Banskobystrickom kraji opäť zvýšil. Kým v prípade ARO je výskyt vyšší o viac ako 15 percent, v prípade chrípky je to takmer o tretinu. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, urobili štatistiku na základe hlásení 63 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov pre dospelých z regiónu.

RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v absolútnych číslach 5494 prípadov ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1670 prípadov na 100 000 obyvateľov kraja a 444 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je 135 prípadov na 100 000 obyvateľov regiónu. Najviac chorých na ARO tentoraz hlásia okresy Zvolen, Brezno, Lučenec a Rimavská Sobota. Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Lučenec, Veľký Krtíš a Poltár.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Márie Avdičovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a sprísnili epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom nových vírusov chrípky v Číne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM