Lenka Fedorová Správy

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji rastie: Počas týždňa zatvorili množstvo škôl

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v našom kraji v priebehu tohto týždňa rapídne vzrástla. Aký je aktuálny stav?

Ilustračný obrázok k článku Chorobnosť v Banskobystrickom kraji rastie: Počas týždňa zatvorili množstvo škôl
Zdroj: TASR

V medzitýždňovom porovnaní o 16 percent viac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a o 28 percent viac chorých na chrípku a jej podobných ochorení (CHPO) registrujú tento týždeň epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Úrad zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj (BBSK).

V tomto kalendárnom týždni bolo hlásených 7723 ARO, čo predstavuje chorobnosť vyše 2100 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho bolo 931 prípadov CHPO, čo predstavuje chorobnosť 170 na 100.000 osôb. Túto štatistiku urobili hygienici na základe hlásení 59 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu.

Chrípka už zatvárala v kraji školy a predškolské zariadenia. V okrese Brezno je to Základná a materská škola v Pohorelej, v okrese Krupina je to základná aj materská škola v Hontianskych Tesároch a Materská škola pri ZŠ na Malinovského ulici v Krupine.

V Lučenskom okrese zatvorili pre vysokú chorobnosť základnú školu vo Veľkých Dravciach s vyučovacím jazykom maďarským a v okrese Žiar nad Hronom bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v základnej škole Trnavá Hora.

Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach hlásia okresy Zvolen (1184), Banská Bystrica (1169), Lučenec (865), Brezno (797) a Žarnovica s 514 chorými. Najviac chorých na chrípku je v okresoch Banská Bystrica, Zvolen a Lučenec.

Epidemiológovia opätovne upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje. Na rozdiel od iných respiračných vírusov je vírus chrípky schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM