Správy

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji mierne klesá. Vyskytol sa však prípad SARI

Epidemiológovia zaevidovali v rámci celkovej hygienicko-epidemiologickej situácie jeden prípad ochorenia na SARI u dospelého muža.

Ilustračný obrázok k článku Chorobnosť v Banskobystrickom kraji mierne klesá. Vyskytol sa však prípad SARI
4
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa predpokladov epidemiológov je výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v 12. kalendárnom o niečo nižší, ako pred týždňom. V prípade ARO je to menej o 16 percent a CHPO o necelých 10 percent. Z dôvodu zvýšenej chorobnosti na ARO a CHPO bola zatvorená jedna materská škola v Lučenci. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

„Epidemiológovia RÚVZ Bystrici evidujú v hodnotenom týždni takmer 5300 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1614 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Čo sa týka CHPO, evidujú 551 prípadov, čo je chorobnosť 159 na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Štatistiku urobili na základe hlásení 61 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov pre dospelých. Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v 12. kalendárnom týždni najvyšší v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Zvolen. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Krupina a Banská Štiavnica,“ vymenovala.

Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Márie Avdičovej naďalej epidemiologickú bdelosť, súvisiacu napríklad aj s možným výskytom chrípky typu A(H1N1).

Ako ďalej uviedla Tolnayová, v porovnaní s uplynulým týždňom je počet komplikácií z uvedených ochorení takmer rovnaký. „Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (53 prípadov), v 44 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 36 prípadoch zápalom pľúc. Ochorenia na ARO však tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, deti základných škôl, pomerne vysoká chorobnosť je medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov. Najnižšia chorobnosť je medzi seniormi,“ povedala s tým, že podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

„RÚVZ Banská Bystrica zaevidoval v rámci celkovej hygienicko-epidemiologickej situácie jeden prípad ochorenia na SARI u dospelého muža z okresu Poltár. Klinické príznaky ochorenia boli teplota, bolesti hlavy, sťažené dýchanie, neskôr strata vedomia. Hospitalizovaný bol na ARO, kde ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Pacient nebol očkovaný proti chrípke. Z nazofaryngeálneho (nosohltanového ) výteru bol potvrdený vírus chrípky A,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM