Michal Majer Rôzne

Chorobnosť na chrípku stúpla v 15. týždni o 100 percent

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) stúpla v Banskobystrickom kraji v 15. kalendárnom týždni až o vyše 100 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. V medziročnom porovnaní je tento ukazovateľ nižší o necelých deväť percent

Chorobnosť v tomto kraji tak v súčasnosti dosahuje takmer 182 prípadov na 100.000 obyvateľov. Zvyšujúcu sa tendenciu majú aj akútne respiračné ochorenia (ARO), v 15. kalendárnom týždni ich výskyt stúpol o vyše 56 percent, čo je o 5,5 percenta viac ako v rovnakom období uplynulého roka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici eviduje viac ako 1605 chorých na 100.000 obyvateľov, informovala dnes TASR jeho hovorkyňa Mária Tolnayová. Všetky okresy Banskobystrického kraja, s výnimkou okresu Detva, hlásia sporadický výskyt týchto ochorení. Najvyššia chorobnosť na ARO je v okresoch Veľký Krtíš, Banská Bystrica, Lučenec a Rimavská Sobota. Chorobnosť na CHPO je najvyššia v okresoch Veľký Krtíš, Rimavská Sobota a Krupina.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u detí do päť rokov, kde zdravotníci evidujú 5113 prípadov na 100.000 obyvateľov. Rovnako aj na ARO, kde je v tejto vekovej skupine 650 chorých na 100.000 obyvateľov. Nasledujú vekové skupiny školákov a stredoškolákov. U dospelých je chorobnosť pomerne nízka.

Komplikácie – v priemere 2,7 percenta sa vyskytli v každej vekovej skupine, najviac u detí od šesť do 14 rokov. Opäť sú to predovšetkým zápaly stredného ucha, zápaly pľúc a zápaly dutín. V 15. kalendárnom týždni sa potvrdil aj jeden prípad ochorenia na pandemickú chrípku, a to u 12-ročného dieťaťa z Banskej Bystrice.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM