Monika Obrtalová Rôzne

Chorí na chrípku sú hlavne seniori

V porovnaní s 29. kalendárnym týždňom možno podľa analýzy hlásení už 40 percent lekárov pre deti a dorast a 42 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji konštatovať, že výskyt akútnych respiračných ako aj chrípky a jej po

Na ARO je tu v súčasnosti chorých 1172 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť 435 na 100 tisíc osôb, čo je v porovnaní s uplynulým týždňom menej o 19 percent, podobný trend má výskyt ARO v medziročnom porovnaní. Počet chorých na chrípku je aktuálne 116, čo je chorobnosť 43 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Je to takmer o 45 percent menej než v uplynulom týždni a o 35 percent menej než vlani.

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu sa počet komplikácií udržuje na úrovni 4,5 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (19 prípadov), zápalmi stredného ucha (28) a v 6 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov – 60 a viac rokov, najmenej u 15 až 19 ročných adolescentov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM