Jakub Forgács Šport

Chodec Matej Tóth: Atlét, ktorý si kráča za svojím cieľom

Matej Tóth sa atletike venuje už od piatej triedy na základnej škole. Vyskúšal futbal, hokejbal a karate, až skončil pri chôdzi. Teraz patrí k svetovej špičke chodcov na 20 a 50 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Chodec Matej Tóth: Atlét, ktorý si kráča za svojím cieľom
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi Tóthove najväčšie úspechy z posledných rokov patria:

  • 2010: víťaz Svetového pohára 2010 na 50 km (Chihuahua MEX), 7. miesto na ME 2010 na 20 km (Barcelona ESP)
  • 2011: slovensky rekord na 50 km 3:39:46 (Dudince), 2. miesto na Európskom pohári v chôdzi na 20km (Olhao POR), 14. miesto na MS 2011 na 20 km (Daegu KOR)
  • 2012: 8. miesto na 50 km na OH v Londýne, víťaz na mítingu IAAF walking challenge na 20km (Rio Maior POR)

Tréning je tréning a prechádzka je prechádzka

Tento rodák z Nitry už niekoľko rokov reprezentuje VŠC Dukla Banská Bystrica. „V Banskej Bystrici som našiel vynikajúce podmienky pre chôdzu. Vôbec neľutujem, že som sa sem rozhodol prísť, pretože tu mám možnosť športovať profesionálne, pod vedením výborného trénera,“ povedal Tóth

Príprava chodca je časovo a aj fyzicky dosť náročná, keďže ide vytrvalostný šport. „Prejdem 100 – 190 kilometrov týždenne a takmer 6000 kilometrov ročne, pričom trénujem dvojfázovo každý deň,“ vysvetľuje Tóth a dodáva: „Pri chôdzi je dôležitý dostatočný prísun kyslíka do svalov, takže často trénujeme vo vysokohorských podmienkach na rôznych sústredeniach.“ Väčšinou chodia do Vysokých Tatier alebo do Dolomitov.

Po tréningu je veľmi dôležitá aj dostatočná regenerácia a oddych. „Pri tom množstve kilometrov, ktoré robíme na tréningoch, som rád, že sa môžem odviesť na aute. Často chodím aj na prechádzky s deťmi, ale tempo a technika chôdze je úplne iná, ako bežná prechádzková chôdza, takže tréning je tréning a prechádza je prechádzka,“ povedal Tóth.

Trápenia i úspechy

Tóth si váži všetky svoje úspechy, ale predsa je pár takých, ktoré považuje za vydretejšie. Najmä vtedy, ak mu nevyjde deň. „Bolo to napríklad na Majstrovstvách sveta v Berlíne, keď som už na 25. kilometri chytil krízu a dve hodiny som sa na trati vyslovene trápil, ale v cieli z toho bolo kvalitné 10. miesto. Vtedy to stálo za to,“ priblížil nám Tóth.

Pretek svetového pohára na 50 km v mexickej Chihuahue, ktorý vyhral v roku 2010, bol však o niečom inom: „Forma vyšla na 110 percent a v cieli som bol neskutočne šťastný. Až na tomto preteku, ktorý sa koná raz za dva roky, som pochopil, že môžem poraziť kohokoľvek,“ povedal Tóth. Vďaka svojmu úspechu sa vtedy vyrovnal Jozefovi Pribilincovi, jedinému Slovákovi, ktorému sa dovtedy niečo také podarilo.

V roku 2008 kráčal na LOH v Pekingu a v chôdzi na 20 km obsadil 26. miesto. „Bol som veľmi dobre pripravený, navyše aj preteky mi vyšli celkom dobre, ale nestačilo to na lepšie, ako 26. miesto na 20 km trati. To bol pre mňa impulz, že treba vyskúšať 50-ku, čo sa nakoniec ukázalo ako dobrý ťah,“ spomína Tóth. Minulý rok na LOH v Londýne sa v tejto disciplíne prebojoval do prvej desiatky chodcov a obsadil výborné 8. miesto.

Olympijská medaila – zo sna sa stal cieľ

V roku 2013 sú vrcholom sezóny augustové MS v Moskve, kde bude Tóth štartovať tiež na 50 km. „Veľmi sa teším aj na májový európsky pohár, ktorý budú organizovať Dudince a s európskou chodeckou špičkou sa tak budem môcť popasovať na domácej pôde,“ dodal na záver Tóth.

Jeho najväčším cieľom naďalej zostáva získanie olympijskej medaily. Podporujú ho v tom aj jeho dcérky Emmka s Ninkou a manželka Lenka, s ktorými najradšej trávi svoj voľný čas a dobíja si energiu.

A možno ste už počuli, že chôdza veľmi dobre formuje postavu, čo nám potvrdil aj Tóth. Ak by ste na sebe chceli zapracovať, odporúča napríklad joging, ktorý je takou „laickou“ športovou chôdzou. Alebo aspoň skúste viac chodiť peši… ;)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM