Eva Viestová Rôzne

Chodci, dávajte si bacha! Polícia si posvieti aj na vás

Polícia zvýši dohľad nad bezpečnosťou chodcov. Na miestach, na ktorých je zvýšený ich výskyt, sa zameria na dodržiavanie povinnosti vodičov voči chodcom, ale aj chodcov voči vodičom.

Ilustračný obrázok k článku Chodci, dávajte si bacha! Polícia si posvieti aj na vás
Zdroj: Dnes24.sk

Štatistika tohto roka je alarmujúca

Polícia prijíma nové opatrenia v súvislosti so štatistikou týkajúcou sa účasti chodcov na dopravných nehodách. Počas prvých troch mesiacov roku 2013 zavinili chodci na Slovensku 109 nehôd.

Zomreli pri nich siedmi, ťažké zranenie utrpeli 25 a ľahké 65 chodcov. „Zrážku s chodcom evidujeme v 252 prípadoch, 15 chodcov v týchto prípadoch zomrelo,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Najhorší bol prelom februára a marca

Najviac smrteľných prípadov sa stalo na prelome februára a marca, keď pri dopravných nehodách zomreli štyria chodci. „Naopak, svetlými výnimkami boli piaty, ôsmy a štrnásty týždeň, kedy o život neprišiel ani jeden chodec,“ uviedla Baloghová.

V roku 2012 chodci zavinili 442 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 15 z nich a 84 utrpelo ťažké zranenie. Pri zrážke s autom stalo obeťou dopravnej nehody 65 chodcov bez vlastného zavinenia.

Aj chodci musia rešpektovať predpisy

Baloghová zdôraznila, že aj chodci musia rešpektovať dopravné predpisy a dbať nielen na svoju, ale i bezpečnosť druhých účastníkov cestnej premávky. Pripomenula, že za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný odev.

Zdôraznila taktiež, že chodec nesmie vstupovať na cestu, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich áut nemôže cez cestu bezpečne prejsť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM