Monika Obrtalová Rôzne

Chcú skvalitniť KOTVIČKU a zlepšiť hygienické podmienky

Skvalitniť priestory banskobystrického komunitného centra KOTVIČKA a zlepšiť hygienické podmienky vybudovaním strediska osobnej hygieny pre rodiny s deťmi je možné za pomoci eurofondov. A to v rámci Regionálneho operačného programu (ROP) – Infraštruk

Nízkoprahové zariadenie KOTVIČKA funguje ako denné centrum pre deti a rodinu od roku 2011 v rámci siete zariadení krízovej intervencie KOTVA. V KOTVIČKE sa uskutočňuje napríklad príprava detí do školy. TASR plánovaný projekt KOTVIČKA priblížil vedúci Oddelenia sociálnej a krízovej intervencie mestského úradu Karol Langstein. „Existujúce sociálne zariadenia, ktoré sú v dezolátnom stave, by sa inovovali. S tým, že ak by bola nutnosť alebo potreba rodiny s dieťaťom zvonku, aby si spravilo základnú hygienu, tak by sa toto stredisko mohlo využívať za jasne stanovených pravidiel,“ uviedol Langstein.

Mestské zastupiteľstvo schválilo päť percentnú spoluúčasť mesta na projekte KOTVIČKA. Podľa slov Langsteina na ňom momentálne pracujú. Taktiež na tom, aké náklady si vyžiada. Tieto projekty sa majú predkladať v septembri. Z ROP je možné získať financie do výšky 165.000 eur. „Stavebné práce, ktoré súvisia s KOTVIČKOU a strediskom osobnej hygieny by mali stáť okolo necelých 60.000 eur,“ konštatoval.

Okrem toho je potrebné vybaviť miestnosti a zariadenia adekvátnym inventárom, pričom nejde len o počítače potrebné v rámci vzdelávacieho procesu, ale napríklad aj o nábytok. „Ak by sa nám podarilo získať finančné zdroje, vieme riešiť hlavne kvalitu poskytovaných služieb v komunitnom centre a kvalitu poskytovaných služieb v stredisku osobnej hygieny, ktoré bude slúžiť pre ďalších 90 ľudí, ktorí sú priamo aj teraz ubytovaní v zariadeniach KOTVA,“ konštatoval Langstein.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM