Správy

Chcete sa naladiť na Veľkú noc? V Bystrici môžete obdivovať vyše 500 kraslíc od 40 autorov

Okrem histórie a významu zdobenia vajíčok výstava v Thurzovom dome predstavuje i najrôznejšie techniky výzdoby kraslíc, ktorých sa na Slovensku v porovnaní s inými národmi zachovalo asi najviac.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa naladiť na Veľkú noc? V Bystrici môžete obdivovať vyše 500 kraslíc od 40 autorov
Zdroj: TASR

Vyše 500 kraslíc od 40 autorov z celého Slovenska, ale i zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM) zdobí Thurzov dom v Banskej Bystrici. Výstava To vajíčko maľovanô, ktorú otvorili vo štvrtok, približuje históriu zdobenia vajíčok, ich význam v živote našich predkov a prácu súčasných krasličiarov. Potrvá do 28. apríla.

„Blíži sa apríl, keď budeme sláviť najväčší kresťanský sviatok. Veľká noc sa neodmysliteľne spája s bohato zdobenými výrobkami tých najtrpezlivejších remeselníkov – kraslicami. Tie patria k najstarším a esteticky najpôsobivejším prejavom ľudového umenia. Oddávna sa im pripisovala tajomná a ochranná moc, symbolizovali obnovenie a kontinuitu života, no slúžili aj ako obetný prostriedok,“ priblížila Martina Saktorová, PR manažérka múzea.

Okrem histórie a významu zdobenia vajíčok výstava predstavuje i najrôznejšie techniky výzdoby kraslíc, ktorých sa na Slovensku v porovnaní s inými národmi zachovalo asi najviac. Návštevníci spoznajú majstrovstvo batikovania, voskovania, odrôtovania či oblepovania, ale i skutočné umelecké diela zdobené madeirovaním, leptaním či vyškrabovaním. Môžu obdivovať drevené, sklenené kraslice a zoznámia sa aj s exoticky znejúcimi technikami ako vitráž, dekupáž či tenerife. Nechýba ani preslávená technika fabergé, ktorá pripomína zlatníka Petra Carla Fabergého.

„Na zdobenie sa používali predovšetkým slepačie vajíčka, v niektorých prípadoch kačacie, husacie, zriedkavo pštrosie. Zbierali sa už v zime či v pôstnom období, ale farbili sa až v týždni pred Veľkou nocou. V minulosti sa ozdobovali najmä uvarené vajíčka, pretože mládenci by sa urazili, ak by im dievčence podarovali len prázdne škrupiny,“ uviedla Jana Koltonová, etnologička a kurátorka výstavy.

V tomto roku nadväzujeme na úspech predošlých ročníkov celoslovenskej výstavy kraslíc, ktorá sa po piatich rokoch vrátila do priestorov Thurzovho domu. Chceme tak zachovať, priblížiť zvyky a obyčaje našich predkov ďalším generáciám,“ dodal Marcel Pecník, riaditeľ SSM.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM