Jakub Forgács Správy Samospráva

Chcete pomáhať druhým? Bystrica hľadá opatrovateľky a opatrovateľov

Záujemcovia o pracovnú pozíciu môžu žiadosť spolu so životopisom posielať na Mestský úrad. Čo musia spĺňať?

Ilustračný obrázok k článku Chcete pomáhať druhým? Bystrica hľadá opatrovateľky a opatrovateľov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Samospráva získala od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR už druhýkrát po sebe nenávratný finančný prostriedok, tento raz vo výške 408-tisíc eur. Vďaka dotácii chce mesto podporiť opatrovateľskú službu, ktorá je pre obyvateľov odkázaných na pomoc iných mimoriadne dôležitá. V Banskej Bystrici však nie je toľko opatrovateliek a opatrovateľov, koľko by seniori, ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím či nepriaznivým zdravotným stavom potrebovali. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

S čím pomáhajú?

„Momentálne zamestnáva samospráva zhruba 80 opatrovateliek a opatrovateľov, ktorí sa starajú napríklad aj o deti – trojičky,“ uviedla.

„Klientom pomáhajú v zariadeniach sociálnych služieb, alebo priamo v domácnostiach, a teda v prostredí, ktoré poznajú, a v ktorom majú svoju rodinu, blízkych priateľov a známych. Sú ich každodennou pomocou pri bežných činnostiach, akými je osobná hygiena, vstávane z postele či obliekanie sa,“ vymenovala hovorkyňa..

„Práca opatrovateľky je veľmi náročná nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Klient očakáva trpezlivosť, empatiu a predovšetkým ľudský prístup. Chcem vyjadriť úprimnú vďaku všetkým, ktorí toto náročné poslanie vykonávajú. Uznanie by si zaslúžili aj zo strany spoločnosti,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Nevyhovujúce pracovné prostredie, vybavenie domácnosti, absencia polohovateľnej postele a potrebných pomôcok, bezbariérovosť, zasahovanie rodinných príslušníkov do práce či nedostatočné morálne, ako aj finančné ohodnotenie sú dôvody, prečo nie je dostatok opatrovateliek a opatrovateľov nielen v Banskej Bystrici, ale ani v iných mestách na Slovensku.

Viac o dlhodobom probléme a tom, ako sa záujemcovia o túto pozíciu môžu prihlásiť, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM