Monika Obrtalová Rôzne

Cezpoľných prekvapil držkový a medvedí guláš

Cez víkend sa v obci Selce pri Banskej Bystrici uskutočnil piaty ročník vo varení kutľového gulášu pod názvom Kutliarsky deň. Navariť pravý držkový guláš prišli družstvá zo Seliec a okolitých dedín. Okrem miestnej pochúťky bol pre návštevníkov pripra

„Túto akciu organizujeme už piaty rok. Je to pre nás tradícia, ktorou sa môže pochváliť len obec Selce,“ hovorí jej starostka Božena Zázrivcová a vysvetľuje ďalej: „Miestnych tu volajú aj Kutliari, pretože naši prarodičia a ich rodičia zvykli variť kutle. Často chodili v letných mesiacoch pracovať za hranice Slovenska a vtedy sa mali dobre. No v zime nemali čo jesť a keďže mäso sa už minulo, jediné čo im ostávalo bolo variť jedlá zo žalúdkov a vnútorností domácich zvierat. Takto vznikol aj kutľový guláš.“ // Podľa slov domácich je kutľový guláš špecialitou, ktorá má prilákať aj návštevníkov z okolia Seliec, ktorý miestnu pochúťku ešte nemali možnosť vyskúšať. //„Do 15-litrového kotla ide viac ako 20 kilogramov držiek, cesnak, majoránka a potom prísady ako do klasického gulášu,“ prezrádza tajomstvo úspechu dobrého gulášu jeden zo súťažiacich a dodáva: //„Je to perfektné. Musíte ochutnať, inak nezistíte, ktorý guláš je ten najlepší.“ Okrem kutliarskeho však mohli záujemcovia ochutnať aj srnčí, jelení či dokonca medvedí guláš. //„Podarilo sa nám nešťastnou náhodou zraziť medveďa a nemali sme s ním čo robiť, tak skončil v polievke,“ hovorí so smiechom poľovník, ktorý sa zúčastňuje súťaže pravidelne.

Podľa slov organizátorov má takáto akcia prispieť k utužovaniu susedských či dedinských vzťahov a dokonca aj napomôcť k vynájdeniu nových receptov. „Počas tých piatich rokov sa nám podarilo vymyslieť z držiek viacero jedál. Začínali sme s kutľovým gulášom a dnes už ho vedia dedinčania pripraviť napríklad na kyslo alebo ako perkelt,“ povedala starostka na záver.

moo

Cezpoľných prekvapil držkový a medvedí guláš
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM