Monika Obrtalová Rôzne

Cestujúcich v MHD čaká viacero prekvapení

Po spoločnej dohode mesta a najväčšieho prepravcu v kraji, SAD Zvolen, bude na linkách banskobystrickej MHD platiť od 1. júla už len jedna spoločná dopravná karta. Vďaka tejto dohode si budete môcť zakúpiť aj „mesačník“ a bez problémov prestupovať z

„Po dohode s Dopravným podnikom mesta Banská Bystrica sme sa rozhodli zaviesť od 1. júla spoločnú dopravnú kartu, ktorá má domácim uľahčiť cestovanie v mestskej hromadnej doprave. Takto sa už nebudú musieť pozerať či cestujú trolejbusom alebo autobusom, jednoducho sa odvezú tam, kam potrebujú,“ vysvetľuje hovorca SAD Zvolen Marek Modranský, podľa ktorého bude nová dopravná karta pod hlavičkou MHD Banská Bystrica, ale spravovať ju bude naďalej najväčší prepravca v kraji. „Cestujúci si nemusia vybavovať novú čipovú kartu, ale tá, ktorú mali doteraz im bude platiť aj naďalej. Od začiatku júla totiž prejde zmenou samotný dopravný systém, takže karty budú zmene prispôsobené. Nové dopravné karty dostanú len tí, ktorým vyprší ich platnosť,“ uisťuje cestujúcich Modranský.

Zjednotením dopravnej karty majú cestujúci možnosť zakúpiť si mesačný lístok na MHD, ktorého cena sa pre dospelého pohybuje od 17 do 20 eur a s využitím zliav pre študentov alebo ZŤP od 8,50 do 10 eur. „Lístky na dlhšie obdobie sme nazavádzali, nakoľko sme s tým v minulosti nemali dobré skúsenosti. Len málo ľudí si kúpi lístok na tri mesiace či pol roka alebo sú problémy s vrátením peňazí ak cestujúci tento lístok málo využíval. Takto je to jednoduchšie,“ vysvetľuje Modranský. Záujemcovia si môžu mesačník kúpiť v novootvorenej kancelárii SAD Zvolen na Ulici 29. augusta, kde vybavujú aj reklamácie, prípadne sťažnosti od občanov. Stánok DPMBB na Námestí Slobody, ktorý funguje ako predajné miesto čipových kariet bude tým pádom od 1. júla zrušený.

Od začiatku júla bude na linkách banskobystrickej MHD platiť aj nový cestovný poriadok. „Pristúpili sme k úpravám spojov najmä v nočných hodinách a počas víkendov, aby na zastávku neprichádzali päť minút po sebe a potom sa ďalšiu hodinu nedostaví žiadny autobus alebo trolejbus. Nechali sme medzi jednotlivými spojmi teda 20 až 30 minútové intervaly,“ upresňuje hovorca SAD Zvolen, podľa ktorého sa však táto zmena prejaví až od 1. septembra. Počas prázdnin budú totiž spoje zredukované na 80% oproti bežnej prevádzke a v praxi to tak cestujúci pocítia len s nástupom nového školského roka. „Od 1. júla zavádzame pre dôchodcov aj takzvaný evidenčný lístok, ktorí si zakúpia u šoféra za symbolickú sumu. Predídeme tak prípadným komplikáciám pri kontrole vyťaženosti spojov, ktoré nám doteraz ukazovali nízky počet cestujúcich hoci autobus bol plný dôchodcov,“ uzavrel Modranský.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM