Jakub Forgács Správy

Cestujete bystrickou MHD? Obnovy sa dočká 9 frekventovaných zastávok

Projekt sa zameriava na komplexnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich združených zastávok, na ktoré zachádzajú trolejbusy, autobusy i prímestské spoje. Čo to bude stáť?

Ilustračný obrázok k článku Cestujete bystrickou MHD? Obnovy sa dočká 9 frekventovaných zastávok
9
Galéria

V závere februára podala samospráva žiadosť o eurofondy v rámci projektu „Zvýšenie bezpečnosti cestujúcich verejnej osobnej dopravy v Banskej Bystrici“ a bola úspešná. Vďaka získanému nenávratnému finančnému príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 740 000 eur pristúpi mesto v budúcom roku ku komplexnej rekonštrukcii a modernizácii deviatich frekventovaných autobusových zastávok, kde dochádza často k dopravným kolíziám a blokovaniu dopravy. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Komplexná rekonštrukcia a modernizácia

„Projekt sa zameriava na komplexnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich združených zastávok, na ktoré zachádzajú trolejbusy, autobusy i prímestské spoje. Ide o autobusovú zastávku pri Rooseveltovej nemocnici v smere do mesta, zastávku na Tajovského ulici pri mestskom parku, v Lazovnej ulici pri Daňovej škole, ďalšie tri zastávky na Partizánskej ceste v smere do Šalkovej aj do mesta, dve zastávky na Rudohorskej ulici a autobusovú zastávku pri Úsvite v smere na Fončordu,“ vymenovala.

„Som rád, že sa nám podarilo získať ďalšie mimorozpočtové zdroje, a to najmä v čase, keď každá samospráva zápasí s finančnými problémami spôsobenými koronakrízou. V najbližšom období nás čaká podpis zmluvy o nenávratný finančný príspevok, následne vyhlásime verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Predpokladáme, že vysúťaženého stavebníka budeme mať začiatkom zimy, preto s rekonštrukciou autobusových zastávok začneme pravdepodobne až v budúcom roku,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Dočkajú sa aj svetelné križovatky?

Ako ďalej uviedla Marhefková, projekt počíta s vybudovaním betónových zastávkových pruhov, rekonštrukciou chodníkov s bezbariérovou úpravou či osadením lavičiek a prístreškov. Samospráva myslí aj na vybudovanie bezpečnostných pásov pre nevidiacich a nasvietenie priechodov pre chodcov. Realizáciou projektu sa zvýši nielen bezpečnosť dopravy, ale aj komfort cestujúcich. Odbor rozvojových aktivít mesta zároveň pripravuje projekty na osadenie elektronických označníkov, ktoré by v budúcnosti mohli prispieť k väčšej informovanosti cestujúcich o odchodoch a príchodoch autobusov a trolejbusov v reálnom čase.

„V súčasnosti sme v štádiu majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov, ktorých sa bude projekt vybudovania a osadenia označníkov týkať. Potom sa začne stavebné konanie pre získanie stavebného povolenia,“ dopĺňa Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov.

Poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili aj návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na zabezpečenie realizácie projektu „Modernizácia cestnej dopravnej signalizácie križovatiek na ceste I/66 v Banskej Bystrici.“ Znamená to, že v prípade úspešnosti by päť svetelných križovatiek v úseku od Štadlerovho nábrežia – ESC až po križovatku Námestie slobody – Cesta k Smrečine bolo prebudovaných podľa najmodernejších európskych kritérií, ktoré okrem iného umožnia preferenciu verejnej dopravy.

Jednotlivé zastávky si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Obnovy sa dočká 9 frekventovaných zastávok v Bystrici
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM