Michal Majer Rôzne

Cestovanie s čipovou kartou bude ešte výhodnejšie

Náklady na zabezpečenie autobusových spojov v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa pohybujú na úrovni 30 miliónov eur za rok. Tržby z cestovného pritom pokrývajú len polovicu nákladov. Rozdiel uhrádza dopravcom kraj. Štát však nedáva do pokladnice

„V minulých rokoch sa neupravoval cenník prímestskej dopravy v BBSK napriek tomu, že náklady rástli. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa kraj zadĺžil. Niektoré kraje za toto obdobie menili cenník cestovného viackrát. Tým vznikol vyšší rozdiel medzi cestovným napríklad v Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji v porovnaní s Banskobystric­kým,“ uviedol hovorca BBSK Peter Hajnala. Kraj preto zjednocuje cenu lístkov na priemernú úroveň cestovného na Slovensku. Súčasne ho zosúlaďuje podľa tarifných podmienok v Žilinskom samosprávnom kraji.

„Nové tarifné podmienky v BBSK platia od 15. augusta 2010. Na základe toho, že cestovné sa za posledné tri roky nemenilo, bola táto zmena tarify pre niektorých cestujúcich výraznejšia. V priemere sa však zvýšenie pohybuje na úrovni 10%,“ uvádza hovorca. Cestovné pri menších vzdialenostiach je zvýšené o viac percent. Cestovné pri vzdialenostiach nad 35 km upravil BBSK len v rozsahu od 0 do 6%. Popri týchto zmenách sa však snaží kraj ľudí motivovať, aby využívali čipovú dopravnú kartu a preto vychádza v ústrety cestujúcim aj pri nižších vzdialenostiach. Od 1. septembra BBSK aktualizuje tarify cestovného, a to zvýhodnením cien pri použití čipovej dopravnej karty, kde cestujúci môžu získať bonus až do 20%.

Nová tarifa nezahŕňa výhradne len zvýšenie cien. Ostávajú zľavy pre nezamestnaných, ktorí využívajú S-karty. Od septembra sú však zaradení do kategórie osobitného cestovného a za každých aj začatých 25 km zaplatia 5 centov. „Novinkou je zavedenie SD kariet, ktoré umožnia deťom a mládeži v hmotnej núdzi cestovať len za evidenčné cestovné. Od polovice augusta cestujú dôchodcovia na prímestských linkách za 30 centov za každých aj začatých 25 km. Deti od troch rokov veku vrátane cestujú za zľavnené cestovné. Za symbolických 5 centov za každých začatých 25 km sa prepravuje detský kočík s dieťaťom do troch rokov veku vrátane,“ vysvetľuje nové podmienky Hajnala. Do tarifných podmienok pribudla aj kategória dovozné za batožiny, detský kočík a psa, ktoré sú spoplatnené podľa tarifnej vzdialenosti. Popri viacerých negatívach je pozitívne, že aj v tomto roku sa má pokračovať v obnove autobusov, pričom sa ich má vymeniť až 78. Cestujúci túto výraznú obnovu pocítia vo všetkých okresoch na najvyťaženejších linkách.

gr, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM