Michal Majer Rôzne

Cesta za snom

Heřman Volf pochádza z Prahy a kvôli nehode je už štyri roky natrvalo odkázaný na invalidný vozík. Ani tento handicap ho však nedokázal odradiť od životných snov. Jedným z nich bolo prejsť na špeciálne upravenom bicykli trasu Praha - Paríž a Praha -

„Z veľmi nešťastného pádu na lyžiach sa vykľulo toto,“ začína svoje rozprávanie 45-ročný Heřman a ukazuje pri tom na invalidný vozík. „Na začiatku to bolo pre mňa ťažké, ale postupne som sa z toho dostal a už to nevnímam ako prekážku,“ dodáva s úsmevom. Tam, kde jedni svoj život končia, iní ešte len začínajú, a to bol práve Herov, ako ho priatelia volajú, prípad. „Vždy som chcel ísť do Paríža. Už ako malé decko som sa tam tešil a prečo by práve vozík mal byť prekážkou, ktorá by mi toto úchvatné miesto zabránila vidieť,“ priznáva vášnivý cyklista. „Vedel som, že to bude náročné, ale chcel som ostatným dokázať, že život na vozíčku nemusí končiť, ale naopak, iba začínať. A prečo práve Paríž? Ten pocit, keď stojíte pod Víťazným oblúkom a viete, čo máte za sebou, sa nedá opísať. Jednoducho to musíte zažiť!“

Heřmana sprevádzala na náročnej cyklotrase partia štyroch kamarátov vrátane jeho 72-ročného otca. „Venujem sa triatlonu a toto bola pre mňa hračka,“ chváli sa Heřman Volf starší, ktorý je na synovu odvahu a vytrvalosť neuveriteľne pyšný. 1300 kilometrovú trasu z Prahy do Paríža absolvovali nadšenci odvážnej myšlienky ešte minulý rok za rekordných 17 dní. Sprevádzalo ich len jedno auto, ktoré im pomohlo s batožinou. Do Bystrice sa však rozhodli docestovať bez sprievodu a teda s ťažším nákladom. „V istom zmysle to bolo oveľa náročnejšie ako Paríž. Síce sme absolvovali o polovicu kratšiu trasu ako minulý rok, no terén bol neskutočný,“ krúti hlavou nad slovenskými kopcami jeden z partie kamarátov.

Chlapci sa z Prahy do Banskej Bystrice dostali za osem dní. Každý deň na nich čakalo približne 100 kilometrov a nepredvídateľné vrtochy počasia. „Keď sme vychádzali z Prahy lialo ako z krhly, dva dni potom fúkal ľadový vietor a napokon sme sa smažili na slnku,“ hovorí o poveternostných podmienkach Herov otec. A prečo práve Banská Bystrica? //„Keď sme napokon zastali pod Víťazným oblúkom, jeden z chalanov hovorí: Do Paríža prísť, to je bez problémov, ale žeby ste mňa prišli navštíviť na Ponickú Hutu, to nie. A tak sme tu,“ //smeje sa Heřman.

Chlapci už teraz vedia, kam povedú ich bicykle budúci rok. V rámci sľubu, že každý rok absolvujú trasu smer západ, východ, sever, juh, sa tentoraz chystajú do Ríma. Vďaka neuveriteľnému elánu, chuti do života a spoločnému nápisu na tričkách „Cesta za snom“ sa im to, dúfajme, podarí aj po tretíkrát.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM