Monika Obrtalová Rôzne

Český prezident sa stretol aj so županom

Český prezident Václav Klaus dnes navštívil Banskobystrický samosprávny kraj. Na Letisku Sliač, ktoré len pred pár dňami spustilo civilnú prevádzku, ho privítal predseda BBSK Vladimír Maňka. Prvé kroky prezidentského páru v meste pod Urpínom smeroval

Po kladení vencov sa v sprievode predsedu kraja Vladimíra Maňku presunul k historickej Radnici, kde ho privítal primátor mesta Peter Gogola. Po krátkom rokovaní sa prezident prešiel po historickom banskobystrickom námestí. Návšteva Banskej Bystrice pokračovala stretnutím s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimírom Maňkom. Obaja predstavitelia hovorili o aktuálnej situácii v Česku, na Slovensku a v Európskej únii. Neobišli ani tému korupcie v našich krajinách.

Počas slávnostného obedu našli aj spoločné športové témy. Obaja si veľmi radi zahrajú tenis a udržujú sa tak v kondícii. „Veľmi si vážim, že sa pán prezident po dlhých rokoch rozhodol navštíviť náš kraj a Banskú Bystricu.” Prezident považuje za dôležité pozrieť si aj iné časti Slovenska, nielen Bratislavu. Preto sa veľmi zaujímal aj o život v Banskobystrickom kraji. „Teší nás to, že sme tu a vidíme na prvý pohľad zreteľný a viditeľný pohyb nahor, ktorý tu na Slovensku nastáva,” dodal Klaus. Český prezident si ako dar od predsedu BBSK odniesol sadu medailí, ktoré vyrobila Mincovňa v Kremnici. Sú na nich vyobrazení prvý prezident ČSR Tomáš Garyk Masaryk a slovenský politik Milan Rastislav Štefánik. Manželka pána prezidenta dostala najnovšiu knihu o Slovensku a ručne maľovanú hodvábnu šatku.

Zdroj: Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM