sebastian pavlis Rôzne

Ceny potravín a niektorých komodít pôjdu hore

Zvyšovanie cien sa dotkne napríklad zemiakov, keďže úroda bola tento rok iba priemerná. Smerom hore pôjde aj múka či jedlé oleje. Cena múky porastie napríklad o 20%, zemiaky budú drahšie o 50 až 70%.

„Podobná situácia je s olejom, producenti počas tohto mesiaca ohlásili zvýšenie cien oleja od 8 do 12 %, v závislosti od sortimentu,“ avizoval prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Dôvodom zvyšovania cien je podľa jeho slov očakávaná neúroda repky a slnečnice. Nárast cien obilnín by podľa Konštiaka mohol ovplyvniť pravdepodobne aj cenu piva. Odmietol však úvahy o tom, že príčinou možného zvyšovania cien agrokomodít sú rozsiahle požiare v Rusku. „Nemyslím si, že je to záležitosť požiarov v Rusku,“ konštatoval.

Pripomenul zároveň, že „doteraz vplyvom znižovania cien potravín v spotrebiteľskom koši sme hovorili stále o deflácii, čo znamená že deflácia u potravín v minulom roku bola vyše 5 %, v tomto roku sa v deflácii v podstate osciluje okolo nuly. Ceny potravín sa budú vyrovnávať smerom nahor, ale len v určitých komoditách,“ predpokladá Konštiak.

České médiá v uplynulých dňoch uviedli, že na ruských obilných poliach, ktoré ničí oheň a sucho a na amerických burzách „sa momentálne hrá o predvianočné ceny potravín v Česku“. Pripomínajú, že ruský premiér Vladimír Putin prijal nečakane tvrdý krok – pre sucho a požiare dočasne zakázal vývoz obilia z krajiny. Reálny základ pre stúpajúce ceny obilia podľa nich určite radi využijú všetky články reťazca – od pekárov až po obchody – a zvýšia svoje marže. Zdražovanie sa však nemusí týkať len výrobkov z múky. Ak sa burzy neupokoja a cena obilnín bude ďalej rásť, pôjdu hore aj ceny krmiva pre zvieratá, a tým aj ceny mäsa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM