Monika Obrtalová Rôzne

Cenu predsedu BBSK získala aj Kuzminová

V priestoroch Divadla Jozefa Gregora Tajovského dnes predseda BBSK Vladimír Maňka odovzdal deviatim laureátom Cenu predsedu BBSK za rok 2010. Tento rok si ju prevzala aj Anastasiya Kuzminová či banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí.

Ján Valentík – za dlhoročnú umeleckú činnosť v oblasti divadla a hovoreného slova Je absolventom Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Dominantou jeho hereckej umeleckej tvorby je dlhý rad vytvorených dramatických postáv v rozhlasových hrách pre dospelých, ale aj pre deti a mládež, ktorými sa zaradil do plejády rozhlasových hereckých hviezd. Jeho herectvo zostane zachované pre budúce generácie ako svedectvo úprimného vzťahu človeka k hovorenej slovenskej reči.

Mgr. Juraj Benčík – //za rozvoj športovej chôdze, výchovu mladých talentov a úspešnú dlhoročnú reprezentáciu Banskobystrického samosprávneho kraja a Slovenska //Jeho športové cesty ovplyvnil príchod do Dukly Banská Bystrica v roku 1967, v drese ktorej získal 6 titulov majstra Československa, dvakrát štartoval vo Svetovom pohári Logano Trophy a pretekársku kariéru ukončil v roku 1980 na olympiáde v Moskve v chôdzi na 50 kilometrov, kde sa umiestnil na 13. mieste. V Dukle prevzal funkciu trénera chodcov a jeho aktivity sa spájajú s armádnym športom v Banskej Bystrici a so slovenskou atletikou. Najcennejšie víťazstvo vo funkcii trénera bolo v roku 1988, keď si na olympijských hrách v Soule Jozef Pribilinec dopochodoval v pretekoch na 20 kilometrov po zlatú.

prof. MUDr. Myrón Malý, PhD. – za rozvoj medicíny v oblasti rehabilitácie, najmä po poraneniach miechy Celý svoj pracovný i osobný život zasvätil rehabilitačnej medicíne, najmä v oblasti liečenia poranení miechy. Je autorom 16 knižných publikácií a učebníc, 15 zahraničných publikácií, 61 vedeckých prác, v ktorých zverejnil svoje medicínske poznatky a odborné vedomosti. S jeho menom je spojený vznik Národného rehabilitačného centra v Kováčovej v roku 1987. Zásluhou excelentných terapeutických výsledkov, profesionalitou a odbornými medicínskymi znalosťami zabezpečil vysoký kredit Národného rehabilitačného centra v Kováčovej v lekárskych a ekonomických kruhoch na Slovensku i v zahraničí.

prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc. – za rozvoj medicíny v oblasti pediatrie, speleoterapie a vysokoškolského vzdelávania v nelekárskych odboroch Pôsobí vo viacerých domácich a medzinárodných pediatrických spoločnostiach a asociáciách, zastával funkciu prezidenta Komisie speleoterapie Medzinárodnej speleologickej spoločnosti, je členom Európskej spoločnosti pre pediatrickú intenzívnu starostlivosť, členom Medzinárodnej spoločnosti pre pediatrickú onkológiu a členom Slovenského výboru UNICEF. Je autorom 150 vedeckých publikácií, od prezentoval viac ako 280 odborných prednášok na významných zahraničných i domácich konferenciách a sympóziách.

Mgr. Alžbeta Staníková – za rozvoj školstva a osobný prínos pri premene tradičnej školy na moderné viacúčelové dynamické centrum odborného vzdelávania mládeže v oblasti hotelierstva V školských službách ako riaditeľka školy od roku 1990 vykonala veľký kus pedagogickej i manažérskej práce. Svojou profesionalitou a húževnatosťou zabezpečila premenu tradičnej školy na moderné viacúčelové a dynamické centrum odborného vzdelávania. V roku 2002 škola otvorila Hotel Akademic, ktorý sa zaradil medzi prvých 10 TOP reštaurácií na Slovensku. V roku 2005 pribudla reštaurácia Crystal bar & restaurant, kde pod šikovnými rukami kuchárov sa i tie najjednoduchšie ingrediencie premieňajú na lahodné prekvapenia.

Mgr. Katarína Ďurovcová – za celoživotnú prácu a významný prínos pri rozvoji knihovníctva v Banskobystrickom samosprávnom kraji Pod jej odborným vedením dosiahla krajská knižnica vo Zvolene a regionálne knižnice v kraji, ktoré sú v jej metodickej pôsobnosti, nebývalý rozvoj. Do knižníc bol zavedený verejný internet, online katalóg, nový knižnično-informačný systém Clávius a súborný katalóg regionálnych knižníc, ktoré zabezpečujú prepojenosť všetkých regionálnych knižníc a sprístupňujú ich bohatý knižničný fond širokej čitateľskej verejnosti. Tradičnými a obľúbenými sa stali viaceré zaujímavé podujatia pre malých i veľkých používateľov knižníc miestneho, regionálneho i celoslovenského významu, zabezpečované s jej veľkým osobným zanietením, húževnatosťou a srdečnosťou.

Viliam Polónyi – za celoživotnú prácu a osobný herecký prínos v oblasti divadelného a filmového umenia Už v rodine našiel vzor pre svoj herecký talent, ktorý ho posunul do sveta divadla a filmu. V roku 1949 bol prijatý do novovzniknutého zvolenského Stredoslovenského divadla, dnes Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Debutoval vo filme Štvorylka, účinkoval v detektívnej tetralógii v úlohe poručíka Michalka, vo filmovej rozprávke Sebechlebskí hudci a v množstve zahraničných filmov a koprodukcií. Získal ocenenie Igric od Literárneho fondu za herecký výkon vo filme Tango pre medveďa. Je čestným občanom Mesta Krupina, nositeľom Ceny Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. Vrcholom ocenenia jeho herectva je Pribinov kríž III. triedy, ktorý mu v roku 2009 udelil prezident Slovenskej republiky. ** Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici** – za pôvodnú autorskú umeleckú tvorbu, 50-ročnú úspešnú divadelnú činnosť a realizáciu medzinárodného festivalu Bábkárska Bystrica Divadlo počas svojej 50 ročnej histórie vytvorilo takmer tisíc pôvodných inscenácií pre deti a pre dospelých. Ročne ho navštívi viac ako 20-tisíc divákov všetkých vekových kategórií. Divadlo organizuje medzinárodný festival Bábkarská Bystrica, ktorý patrí medzi najväčšie bábkarské festivaly na Slovensku. Jeho inscenácie a tvorcovia sú oceňovaní na festivaloch pre deti a pre dospelých. Viacero ocenení – ceny a prémie Slovenského literárneho fondu, ceny poroty a ceny diváka za pozoruhodnú pôvodnú dramatickú a režijnú tvorbu získal režisér Marián Pecko, riaditeľka divadla Iveta Škripková, za herecké výkony herečka Ivana Kováčová, Mária Šamajová, Marianna Mackurová, herci Juraj Smutný a Ján Haruštiak. Tieto a ďalšie osobnosti bábkového divadla preslávili náš kraj na domácich i zahraničných divadelných scénach.

Anastasiya Kuzmina – za vynikajúcu reprezentáciu Banskobystrického samosprávneho kraja a Slovenska na Zimných olympijských hrách vo Vancouveri Pôvodne trénovala beh na lyžiach, ale po neúspechoch sa rozhodla na odporúčanie otca Vladimíra vyskúšať biatlon. V tomto športe začala svoju profesionálnu kariéru už v 15-tich. V roku 2002 sa prejavil jej prvý veľký úspech, keď ako reprezentantka Ruska dosiahla na Majstrovstvách sveta juniorov v talianskom Ridnaun-Val Ridanna 2. miesto v štafete. Neskôr ju z reprezentácie vylúčili kvôli materským povinnostiam a od Európskeho pohára 2006 sa už nezúčastňovala žiadnych súťaží v ruskej reprezentácií. Po prvýkrát sa ako pretekárka na Slovensku predstavila na pretekoch v letnom biatlone začiatkom júla 2008. V decembri 2008 jej bolo udelené slovenské občianstvo. Obrovské prekvapenie pre Slovensko prišlo na Zimných olympijských hrách 2010 vo Vancouveri. Anastasiya získala zlatú medailu v rýchlostných pretekoch na 7,5 km a striebornú v stíhacích pretekoch na 10 km.

Zdroj: BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM