Monika Obrtalová Kultúra

Cena pre šéfdirigenta Štátnej opery Mariána Vacha

Minister kultúry Slovenskej republiky Daniel Krajcer odovzdal vo štvrtok 23. februára Ceny ministra kultúry za rok 2011. Slávnostné podujatie sa uskutočnilo v Dvorane Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Cenu udeľuje minister za význ

V tomto roku ju získal aj šéfdirigent Štátnej opery Marián Vach za hudobné naštudovanie opery Jána Cikkera Coriolanus a doterajšie umelecké aktivity v oblasti hudobnej kultúry na Slovensku. Marián Vach je slovenskou kritikou považovaný za najlepšieho dirigenta verdiovskej a belkantovej opery. Svedčia o tom pozoruhodné naštudovania diel Verdiho, Belliniho, Donizettiho, ale aj slovenských skladateľov Eugena Suchoňa či Jána Cikkera. V dôkladných naštudovaniach s dôrazom na originalitu partitúry sa mu darí nadchnúť poslucháčov osobitou interpretáciou a dramatizmom.

Ako orchestrálny, operný dirigent a zbormajster vystupoval Marián Vach v mnohých európskych krajinách. S jeho poslaním operného dirigenta sa okrem pôvodných premiér spájajú aj slovenské premiéry svetovej klasiky. Unikátne bolo napr. naštudovanie pôvodnej, zrekonštruovanej verzie Krútňavy Eugena Suchoňa. Marián Vach spolupracuje so všetkými slovenskými symfonickými orchestrami a v mnohých v zahraničí aj hosťoval. Doteraz naštudoval a úspešne uviedol 54 operných titulov, z ktorých 22 odznelo v slovenských premiérach.

Zdroj: Štátna opera

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM