Jakub Forgács Rôzne

Nezabudnuteľný deň študentov na UMB: Analyzovali údaje z urýchľovača v CERNe

Deviaty ročník podujatia Masterclasses (Majstrovské triedy), ktoré prebieha v Európe a už aj na celom svete, sa dnes konal na UMB v Banskej Bystrici. Stredoškoláci tam porovnávali výsledky svojho výskumu so študentami z Alexandrie, Barcelony, Štokholmu a Bergenu a dokonca aj s vedcami v CERNe.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnuteľný deň študentov na UMB: Analyzovali údaje z urýchľovača v CERNe

Boris Tomášik z katedry fyziky UMB: “Úlohou mladých fyzikov bola analýza údajov nameraných v urýchľovači v CERNe. Zaoberali sa aj Higgsovým bozónom, ktorý bol objavený v roku 2012. Študenti pracovali s reálnymi dátami, ale analýza prebieha zjednodušene. Pred samotnou prácou s údajmi všetci študenti prešli zaškolením.”

Po ukončení výskumnej časti sa spoja s fyzikmi v CERNe a ďalšími univerzitami, zapojenými v tomto projekte. Spoločne si vymenia svoje skúsenosti a namerané výsledky. Hlavnou úlohou je meranie hmotnosti Z0 bozónu a hľadanie signálu Higgsovho bozónu. Táto novoobjavená častica dáva hmotnosť iným časticiam.

Podujatia sa zúčastňujú najmä nadšenci fyziky. Veľa z nich ju chce v budúcnosti aj študovať. Tomášik hovorí: „Otvoríme im dvere, nech ukážu, čo urobia.“ Študenti tak pochopia, že práca v CERNe nie je tajná alebo alchymistická, robí sa tam iba veda. Môžu si to naživo sami vyskúšať a získať tak lepší vzťah k fyzike.

Michaela (15) z GJGT sa tohto podujatia zúčastnila prvýkrát: „Prednášky sa mi páčili, dozvedela som sa veľa nového o časticovej fyzike. Veľa som o nej doteraz nevedela. Už sa teším na praktické cvičenia.“ Martin (19) z rovnakej školy sa na Masterclasses zúčastnil už tretíkrát a vyzdvihol to, že sa vždy naučí niečo nové. Motivuje ho to ísť fyziku aj študovať.

Masterclasses prebiehajú vo vedeckých inštitúciách na celom svete od 26.2. do 22.3.. Na Slovensku sa do tohto projektu zapojilo šesť univerzít. Dnes to bola UMB v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM