Martin Valenta Rôzne

Čaká nás dlhé obdobie slabého eura

Dlhová kríza eurozóny bude v najbližších rokoch ďalej stláčať kurz eura. Tvrdia to analytici banky UBS a BNP Paribas. Oslabenie spoločnej meny na 3 až 5 rokov však podporí európskych exportérov v krajinách ako je Nemecko, kde vývoz pomáha kompenzovať

„Pokles hodnoty eura je veľmi dobrou správou pre celý región,“ pretože zvyšok svetovej ekonomiky rastie, myslí si šéf ženevského Medzinárodného centra pre menové a bankové analýzy Charles Wyplosz. „Mohol by byť tým želaným impulzom, ktorý zachráni eurozónu pred recesiou.“ Podľa Wyplosza je v dlhodobom horizonte primeraný kurz 1,10 až 1,20 USD/EUR. Upozornil však na to, že pohyby na devízovom trhu majú zvyčajne väčší rozkmit. „Myslím si, že stále existuje veľký priestor pre oslabenie eura než začne posilňovať.“ S Wyploszovým názorom súhlasia aj stratégovia bánk UBS, Danske Bank, Royal Bank of Scotland Group a Bank of America Merrill Lynch. Prognózujú, že euro sa do konca roka bude predávať v pásme 1,15 až 1,26 USD. BNP Paribas tvrdí, že spoločná európska mena môže v 1. kvartáli 2011 klesnúť pod paritu s dolárom.

V pondelok 17. mája klesol kurz eura voči doláru na najnižšiu úroveň za ostatné štyri roky. Spoločná európske mena od začiatku roka oslabila o 14 %. Dlhová kríza šíriaca sa z Grécka totiž podkopala dôveru investorov v euro. Parita kúpnej sily ukazuje, že euro je stále voči doláru nadhodnotené o 8,2 %, tvrdí agentúra Bloomberg. Kurz eura tiež zostáva nad svojim týždenným priemerom, ktorý od zavedenia spoločnej meny v roku 1999, predstavuje 1,1833 USD/EUR. Najslabšie bolo euro v októbri 2000, keď jeho kurz predstavoval 0,8727 USD/EUR, naopak, najvyšší kurz – 1,6038 USD/EUR – dosiahlo v 15. júla 2008.

Šéf devízovej stratégie banky BNP Paribas Hans-Günter Redeker predpokladá, že kurz eura sa bude z dôvodu fiškálnej krízy pohybovať na nižších úrovniach počas najbližších troch až piatich rokov. Analytici Credit Suisse Group počítajú s poklesom kurzu eura v najbližších troch mesiacoch na 1,16 USD/EUR. Dlhová kríza štátov totiž núti Európsku centrálnu banku (ECB), aby držala úrokové sadzby nízko.

Oslabovanie eura môže viesť k poklesu dopytu po vládnych dlhopisoch krajín regiónu práve v čase, keď vlády potrebujú na finančných trhoch získať rekordný objem prostriedkov. Poisťovňa Standard Life Investments 18. mája informovala, že znížila objem európskych vládnych dlhopisov, vrátane nemeckých, ktoré vlastní. Ako príčiny uviedla fiškálnu krízu a pokles kurzu eura. „Krajiny eurozóny sa pustili do fiškálneho sprísňovania, čo znižuje pravdepodobnosť rýchleho a energického oživenia ekonomiky,“ myslí si investičný stratég Richard Batty. „To má negatívny vplyv na euro. Keď kupujete aktíva denominované v eurách, kupujete ich, pretože predpokladáte, že euro zostane stabilné.“

Zdroj: TASR Foto: Martin Valenta

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM