Monika Obrtalová Kultúra

Bystricu oživí ďalšie jedinečné podujatie

Banská Bystrica sa po prvýkrát zapojila do celoeurópskej akcie Noc literatúry, ktorá dá vyniknúť osobnostiam tohto mesta a súčasným spisovateľom. Počas nej bude na jedenástich miestach jedenásť účinkujúcich čítať jedenásť kníh a ponúknu tak návštevní

Nápad posunúť Noc literatúry aj na Slovensko vyšiel z iniciatívy Českého centra v Bratislave a banskobystrického Centra nezávislej kultúry Záhrada. „Myšlienka bola jednoduchá: dostať na neobyčajné miesta obyčajných ľudí, ktorí sa k výnimočným dielam súčasných zahraničných autorov ani nedostanú,“ vysvetľuje riaditeľka Českého centra Jana Burianová. Celá akcia začne v krajskom meste v stredu 11. mája o 17.30 hodine.

V ten istý čas bude podujatie prebiehať súbežne aj v Bratislave, Žiline, Košiciach, Starej Ľubovni a Humennom. Do Noci literatúry sa však neváhali zapojiť ani veľké metropoly Londýn, Brusel či Budapešť. „Pre naše mesto je to signál nového druhu kultúry. Nie je to len maškaráda, ale intelektuálna vzdelávacia aktivita. Jednoducho umenie, ktoré spája ľudí,“ povedala na adresu celej akcie Viera Dubačová z Centra nezávislej kultúry Záhrada. “Takýmto spôsobom chceme ľuďom povedať: Vitajte, všetci ste tu doma! Chceme sa s vami podeliť o naše príbehy,“ pripája sa k jej slovám poslanec banskobystrického mestského zastupiteľstva Milan Lichý, ktorý je takisto jedným z organizátorov podujatia.

Diela svetových autorov budú čítané po celom meste. Okrem Národného domu, Praetória či Matejovho domu môžu návštevníci vstúpiť aj do kancelárie primátora, ktorá je inak pre verejnosť zatvorená. „Práve v tejto miestnosti sa budem v čítaní striedať s viceprimátorkou Katarínou Čižmárovou. Návštevníci si budú môcť vypočuť úryvok z diela nemeckého spisovateľa Michaela Kohlhlaasa s názvom Heinrich von Kleist, ktorý sa narodil presne pred 200 rokmi,“ vysvetľuje banskobystrický primátor Peter Gogola, ktorý sa do akcie neváhal zapojiť.

Celá akcia bude trvať približne 6 hodín, počas ktorých sa môžu záujemcovia presúvať medzi jednotlivými čitárňami. Každé čítanie úryvkov z diel nemeckých, francúzskych, rumunských a holandských autorov bude trvať približne 15 minút a ďalšiu štvrťhodinu majú návštevníci na to, aby sa presunuli na nové stanovište. „Tí, ktorí sa zúčastnia všetkých 11-tich čítaní, získajú 11 pečiatok, ktoré potom môžu zaslať do zlosovania o rôzne vecné ceny,“ láka Burianová na súťaž, v ktorej môžu šťastlivci vyhrať knihy, alebo lístky na rôzne kultúrne podujatia.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM