Stanislav Černák Rôzne

Bystrický tis bojuje o titul Strom roka: Dostal sa už do finále!

Medzi dvanástimi finalistami ankety Strom roka 2014 sa nachádza aj banskobystrický zástupca. Hlasovať zaň možno do konca septembra, v októbri budú vyhlásené výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický tis bojuje o titul Strom roka: Dostal sa už do finále!
Zdroj: Dnes24.sk

Nominovaný tis obyčajný nájdete v miestnej časti Jakub v lokalite Pavelcovo. Nadácia Ekopolis vyhlásila dvanásty ročník ankety, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy. Zároveň podporuje záujem ľudí o životné prostredie. Víťazný strom bude Slovensko reprezentovať v obdobnej ankete na európskej úrovni – Európsky strom roka.

Výhra pre stromy i hlasujúcich

Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms a na webovej stránke Ekopolisu. V tomto ročníku bude vôbec po prvý raz možné hlasovať aj na sociálnej sieti Facebook. Víťazný strom bude odmenený dendrologickým posudkom od ISA Slovensko a finančným príspevkom na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy umiestnené na 2. a 3. mieste taktiež získajú 200 eur na ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami.

Bezplatne ošetrené budú aj ďalšie stromy spomedzi všetkých nominovaných. Profesionálni arboristi z Medzinárodnej arboristickej spoločnosti ošetria vybrané stromy vo vlastnej réžii. Výber urobia na základe ich zdravotného stavu, prístupnosti a geografickej polohy.

Má vzácne drevo

Finalista z Banskej Bystrice je spoločne s bukom lesným z Látok tretím najstarším stromom spomedzi dvanástich finalistov. Tis obyčajný má 300 rokov, jeho obvod je 196 cm a vysoký je 13 metrov. Tis je živá biologická pamiatka na treťohory. Rastie pomaly, ale zato sa dožíva veľmi vysokého veku, a to až cez 1 000 rokov. Má vzácne trvanlivé hnedočervené drevo, ktoré v minulosti hojne využívali rezbári pre výrobu dekoračných a úžitkových predmetov i nábytku pre interiéry šľachtických sídiel. Aj z tohto dôvodu je dnes tis veľmi vzácny a zákonom chránený.

12 finalistov ankety Strom roka 2014:

  1. Lipa malolistá (Kláštor pod Znievom, okr. Martin) 155 rokov
  2. Buk lesný (Detvianska Huta, okr. Detva) 300 rokov
  3. Lipa malolistá (Banský Studenec) 250 rokov
  4. Dub letný (Diviaky nad Nitricou, okr. Prievidza) 180 rokov
  5. Platan javorolistý (Bratislava – Ružinov) 50 rokov
  6. Dub letný (Dolný Kubín – Mokraď) 110 rokov
  7. Moruša biela (Senica) 200 rokov
  8. Platan západný (Prešov) 145 rokov
  9. Lipa veľkolistá (Myjava) 350 rokov
  10. Dub letný (Veľký Meder, okr. Dolná Streda) 750 rokov
  11. Pavlovnia plstnatá (Trnava) 50 rokov

12. Tis obyčajný (Banská Bystrica – Jakub) 300 rokov

Hlasovať môžete na tomto odkaze!

Foto: www.cimaartphoto-sk.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM